Carrozas Chacón es reinventa i aposta pels castells de festes

La diversificació està la clau de l’èxit. Aquest podria ser el lema de l’empresa ontinyentina Carrozas Chacón. Tot va començar amb Juan Pedro Mesas Chachón, fuster de professió que a principis dels 80 va començar a treure carrosses a les festes de Moros i Cristians. No eren les seues carrosses. Ell simplement les conduïa. Un dia, Rafa Revert ‘Curra’, capità Mossàrab, li va dir que volia que aquest li construira una carrossa.

En aquest moment naixia Carrozas Chacón, una empresa a la qual hui li dona continuïtat el seu fill, també de nom Juan Pedro. “Mai deixem de costat la fusteria, sempre hem intentat compaginar totes dues coses”, explicant pare i fill. Sens dubte aquesta diversificació de la seua activitat els ha salvat de la pluja de cancel·lacions, a causa de la pandèmia, de tots aquells festejos en els quals les carrosses són indispensables, com els Moros i Cristians o la Cavalcada de Reis.

“Quan va venir la crisi de 2008 ens va beneficiar estar en el negoci de les carrosses. Ara amb aquesta crisi, ens ha vingut bé no haver deixat enrere la fusteria”. Però la pandèmia els ha portat alguna cosa més. Una nova reconversió. En aquesta ocasió cap al món dels castells de festes.

Castell de Bocairent

Ells han estat els encarregats de remodelar el castell de Bocairent, que era presentat fa uns dies. I encara que aquest no ha estat el seu primer castell, ja que en 2017 ja van dissenyar i van crear el d’Aielo de Malferit, sí que ha servit per a consolidar una nova via de supervivència.

A penes acabant la construcció de Bocairent, ja estan en marxa amb el seu pròxim projecte. “En dues setmanes començarem un nou castell, en aquesta ocasió per a Callosa d’en Sarrià. Una vegada acabem aquest, per a l’any vinent, tenim un altre més, a Busot”, compten i agraeixen la confiança mostrada pels ajuntaments i les juntes de festers d’aquestes localitats. Aquesta evolució en el model de negoci els ha comportat més volum de treball, que ha fet necessari la contractació d’un nou empleat.

Més projectes

Però la ment de la família Chacón va molt més enllà i sense deixar de costat la part més tradicional de la fusteria han llançat una nova marca de mobiliari, ‘Ebanista Moderno’. A més, han col·laborat amb Kaken Empire, una desenvolupadora de videojocs que els va encarregar construir una màquina recreativa per a la promoció d’una nova app mòbil anomenada ‘Hi Score Science’.

Una empresa familiar i tradicional, amb un arrelament de molts anys a Ontinyent, que no ha deixat que les adversitats suposen un sot en el seu camí. Un exemple de supervivència i reconversió.