Charo Gandia Valls, arquitecta d’Ontinyent que dona una segona vida a cases antigues.
Charo Gandia Valls sent passió pel seu treball i ha triat una especialització dins de l’arquitectura que consisteix a donar una segona oportunitat a cases de poble o habitatges en el camp, la rehabilitació. Com ella mateixa explica, “el motiu de la meua labor és molt enriquidor, ja que consisteix a ajudar persones o famílies a millorar la seua qualitat de vida. Els ajude tant en trobar la casa que precisen, com a renovar-la dins de les seues necessitats i comoditats actuals”.
En aquest sentit, destaca que ha estat rellevant la seua pròpia història personal, perquè des d’era xiqueta va tenir clara la seua vocació com a arquitecta i “passar els estius en la finca de camp dels meus avis, entre gallines i oliveres, m’ha fet apreciar l’arquitectura popular i els seus racons, en definitiva, la seua qualitat de vida”.
Fa dos anys que aquesta ontinyentina va fer el pas i es va decidir a emprendre el seu camí professional pel seu compte i ha tingut en compte “l’amor especial” que sent cap a aquesta mena de cases tradicionals, que tenen la seua pròpia història “que mostren la senzillesa amb la qual estaven construïdes i haurien de valorar-se més per això”.
“Val la pena mantenir aquestes cases”
Des d’un punt de vista pràctic, Charo Gandia descriu que en el seu gremi se sol trobar amb la frase “aquesta casa està per a tirar i fer-la tota nova. Jo crec que val la pena mantenir aquestes cases, perquè són part de la nostra història i la seua essència no te la dona una construcció de formigó. Evoquen un concepte familiar, de nostàlgia, de llegat”, detalla.
La pandèmia, admet, ha fet que la mirada de la societat en general gire de nou cap a un estil de vida que revalora tant el poble com el camp, canviant les prioritats. En aquest sentit, per a l’arquitecta Ontinyent té una ubicació estratègica, “amb molts serveis, i està ben comunicada, té un barri antic que és una pena que estiga deixant-se caure i podem tenir, al mateix temps, una vida de poble i gaudir dels mateixos serveis que una ciutat, i si vols més serveis estem a una hora de grans capitals”.
Criteris respetuosos amb l’entorn
La seua filosofia de treball també està impregnada de criteris respectuosos amb l’entorn, tradicionals i també d’eficiència energètica. Un dels exemples és la utilització dels morters amb calç, com s’ha fet tradicionalment; Charo Gandia també té en compte l’aïllament d’aquesta mena de construccions que o bé no tenen cambres d’aire, o no tenen suficient ventilació, per la qual cosa és un aspecte a destacar. I, en el cas que el client vulga invertir des del punt de vista de l’energia, es poden instal·lar plaques fotovoltaiques o aerotermia.
Actualment, té projectes a Ontinyent, Bocairent, el cinturó de València i Alacant i sol comptar en els seus treballs amb professionals i empreses d’Ontinyent. Una màxima del seu ofici és “partir dels gustos i necessitats del client, que és el que ha de gaudir la casa i viure-la”, afegeix. Charo Gandia conclou: “Gràcies al meu treball i la meua experiència personal puc dir que els habitatges tradicionals són tresors que pocs valoren“. Ella està posant la seua professionalitat i la seua manera d’entendre la vida perquè cada vegada aquestes joies siguen més benvolgudes.