Cinquanta anys girant ‘La Roda’ de l’educació a la ciutat

Principis de la dècada dels 70. Barri de Sant Rafel. Les dones començaven a incorporar-se a poc a poc al mercat laboral, el que va crear una necessitat. Així, un grup de mares va acudir al retor de la parròquia del barri, Luís Espí, amb l’objectiu de buscar un lloc on poder deixar a les seues filles i fills mentre elles treballaven. D’aquesta manera naixia, en 1971, la guarderia parroquial de Sant Rafel, la llavor d’un projecte educatiu que aquest any compleix 50 anys treballant per l’educació, innovant i fent barri.

Marian Tortosa s’incorporava al centre coincidint amb els primers deu anys de vida d’aquest, en 1981. Ella és la més veterana de les cinc educadores que actualment treballen en el Centre d’Educació Infantil La Roda. I és que a principis dels anys 90, la guarderia va deixar de ser un centre parroquial, per a constituir, amb els mateixos treballadors, una cooperativa i fer un pas més, creant una escola infantil. “Des del primer moment hem comptat amb la implicació i la col·laboració de les mares i pares. D’ells mateixos va eixir el nom de La Roda, ja que sempre teníem rodes al nostre pati, amb les quals els xiquets jugaven” recorda Tortosa, a qui li acompanyen Núria Ferrero i Patrícia Ortiz, també educadores del centre.

Actualment són cinc les treballadores que donen servei a 40 xiquetes i xiquets, que s’apropen dels diferents barris de la ciutat. “Hem calculat que en aquests 50 anys hauran passat per ací uns 2.000 xiquets”, estimen. I en aquest mig segle d’història, per les parets de La Roda han passat xiquets que ara són pares i mares que ara són iaies i que continuen confiant en un dels centres educatius més longeus d’Ontinyent.

L’objectiu del Centre d’Educació Infantil La Roda és “ajudar a créixer als xiquets, però també als pares”. Així han treballat sempre potenciant l’autonomia, l’estimulació i la independència del seu alumnat, a través del joc, deixant d’un costat les cadires i les taules de les aules convencionals i apostant per innovar i evolucionar de la mateixa manera que ho fa la societat. Així, el patí és una ferramenta més dins de la seua metodologia, no només per ser un espai d’oci o esplai, sinó també per a treballar i educar. Així com el mateix barri, amb els seus parcs, carrers i establiments.

‘Rodeta’, el conte

El pròxim 15 d’octubre celebraran “una xicoteta festa” a l’escola per commemorar aquests 50 anys d’història. Presentaran ‘Rodeta’, un conte escrit per Ricardo J. Montés i il·lustrat per Susana Calabuig. “Ha sigut un regal i un reconeixement que ens han volgut fer i que hem rebut amb molta il·lusió. Ricardo va ser pare d’alumnes i ara porta als seus néts i Susana va ser alumna i ara és mare”.