Com era la Fira d’Ontinyent fa vint-i-cinc anys?

Fa vint-i-cinc anys Ontinyent ultimava els preparatius per a donar-li forma a una de les cites més rellevants de la ciutat: la Fira de novembre. Les primeres atraccions junt amb les tómboles i les paradetes de fruits secs i llepolies ja s’alçaven per l’esplanada del recinte ferial. I és que l’any 1996 la fira començava el dia 16 i acabava el 24 de novembre. No obstant això, no sempre s’ha celebrat el tercer diumenge d’aquest mes ni s’ha erigit al mateix lloc. D’ençà que aquesta cita es donarà a Ontinyent en l’any 1418 per privilegi reial d’Alfons el Magnànim, les dates han anat canviant en el pas de temps. Segons les cròniques històriques, inicialment aquesta tenia lloc el 8 de setembre, encara que posteriorment les Corts de Monzó (1585) decidiren traslladar-la a finals del mateix mes. Agricultors i ramaders de tota la comarca es concentraven en la Vila d’Ontinyent per buscar una transacció avantatjosa, ja que per aquells dies estava exempta del pagament d’impostos.

No va ser fins al segle XIX quan es va decidir organitzar aquesta festivitat en les mateixes dades que se celebra actualment. Pel que fa a la seua ubicació, la Fira ha recorregut molts carrers i places d’Ontinyent: la plaça la Concepció, la plaça Santo Domingo, la plaça de Baix, Sant Jaume i el Barranquet i la plaça Mestre Ferrero. Tanmateix, va ser en l’any 1992 quan es va decidir emplaçar la fira a l’avinguda del Benicadell (actual ubicació).

20.000 metres quadrats a la Fira de 1996

Segons publicava aquest periòdic el dissabte 16 de novembre de 1996, dia de la inauguració, la zona d’atraccions es desplegava en una àrea de 14.000 metres quadrats, mentre que els barracons ocupaven una superfície de 6.500. En l’esplanada s’alçava una de les rodes de fira més grans de l’estat, a més d’altres novetats que contribuïen a la diversió dels més grans, com: l’atracció de la pala, el ‘látigo’, l’ona o carrusel, que tornava a la ciutat després de molts anys d’absència, la muntanya russa o el simulador de realitat virtual. Tampoc faltaren els clàssics com els cavallets, el tren de la bruixa o la pista de cotxes. A més, la tradicional jornada popular, on els preus de les atraccions minven, va durar tres dies i es va estendre el 22, 23 i 34 amb un preu que rondava les 100 pessetes (60 cèntims). A pesar que es va habilitar un recinte amb major superfície, van ser moltes les peticions d’empresaris i firaires que no van poder ser ateses per falta d’espai, explicaven aquest periòdic fonts municipals. En aquells dies l’ajuntament va fer una predicció de 50.000 visitants.


Una fira que és present, passat i futur

Malgrat que el pas dels anys ha anat perfilant una nova fira, amb atraccions cada vegada més potents i amb més diversitat, la seua essència continua sent fidel a la seua gènesi: potenciar l’economia local. I és que en els últims anys la Fira ha anat potenciant els productes i serveis d’Ontinyent a través de la incorporació de noves àrees. Actualment ja són 4 espais diferenciats on el poble d’Ontinyent pot gaudir de tota mena d’abasts: Firauto, una mostra d’automòbils que aquest any comptarà amb 400 vehicles i 23 expositors, Fira-Comerç, enfocada als negocis locals, Ontifira, un espai on la gastronomia i la música local van de la mà, i per últim la fira d’atraccions, que aquest any ja compta amb més d’una trentena d’atraccions.