Confisquen a Quatretonda part de la partida de marihuana més gran de la història

La Guàrdia Civil ha confiscat la partida més gran de marihuana envasada trobada fins al moment, part d’ella a la localitat de Quatretonda. L’operació Jardins ha conclòs amb la confiscació de 32.370,2 quilograms de cabdells de marihuana, l’aprehensió més gran d’aquesta substància, no sols a Espanya, sinó en l’àmbit internacional. La seua equivalència en plantes completes seria d’aproximadament 1.100.000 exemplars.

Segons informa la Guàrdia Civil, els vint detinguts -nou homes i onze dones d’entre 20 i 59 anys-, formaven part d’una organització amb seus a Toledo, Ciudad Real, València i Astúries, que controlava tot el procés de producció i distribució de la droga.

Tal com ha informat la Guàrdia Civil en una nota de premsa, la investigació va començar amb una inspecció deks agents en diverses plantacions de cànem industrial a Villacañas (Toledo). Els principals investigats posseïen una empresa amb la qual adquirien les llavors. Una segona, les transportava i sembrava. Una altra empresa s’encarregava de la cura, manteniment, recol·lecta i assecat dels exemplars.

Finalment, l’empresa inicial s’encarregava d’adquirir les plantes ja seques amb els cabdells i les emmagatzemava en dues naus situades a la província de València. Almenys una d’aquestes dues naus estaria situada en el municipi de Quatretonda. Des d’ací els detinguts processaven el gènere, separant els cabdells i envasant-los al buit en diferents formats per a, segons informa la Guàrdia Civil, enviar-los tant a llocs del territori espanyol com a països europeus, principalment Suïssa, Holanda, Alemanya i Bèlgica.

La segona inspecció va tindre lloc en la localitat d’Almagro (Ciudad Real) durant el mes d’octubre. Agents de la UOPJ de Toledo van descobrir unes 37.000 plantes distribuïdes en quatre hivernacles i en procés d’assecament. Les tres persones que es trobaven en el moment de l’actuació van ser detingudes. En la nau, la Guàrdia Civil troba també quatre tones de picada de marihuana emmagatzemades en diverses saques. La destinació de tota la mercaderia eren els dos magatzems de València.

En aquesta última província, la Guàrdia Civil ha intervingut 30.530 quilos de cabdells, 20 quilos de pol·len -tot envasat al buit-, 21.600 plantes en procés d’assecament i 231.200 paquets de cabdells de marihuana. També s’ha trobat documentació que acreditava l’existència de diverses plantacions més, maquinària per al processament, elaboració i envasament, destacant sobretot dues màquines per a l’extracció del pol·len. En aquest registre han sigut detingudes 15 persones.

Finalment, la tercera i última fase de l’explotació, ha consistit en una nova inspecció a Astúries. L’anàlisi de les plantes que es trobaven allí també ha donat positiu en psicoactiu. 4.000 plantes han sigut intervingudes i hi ha dos detinguts.