Conquistant la Titan Desert ‘20

Com en tantes altres coses, la Covid-19 ha marcat la celebració de la Titan Desert 2020, una de les carreres de bicicleta de muntanya per etapes més dures del món.

Originalment, aquesta prova, coneguda també com la París-Dakar del ciclisme, havia de disputar-se al Marroc, però la pandèmia modificava tant les dates com el lloc de celebració, i passava a tindre lloc del 2 al 6 de novembre en el desert de Tavernes a Almeria.

El bocairentí Javi Cantó i l’ontinyentí Rafa Micó no tenien previst participar en aquesta competició, a pesar que ja ho van fer l’any anterior, i tampoc entrava en els seus plans fer-lo en la categoria Tàndem.

“Anàvem a participar en una carrera a Mongòlia, però en cancel·lar-se decidim competir en la Titan Desert. En principi de manera individual, però a Rafa se li va trencar la bici i ací és quan pensem a anar amb el tàndem” expliquen. D’aquesta manera, a només cinc setmanes de la prova van començar a entrenar per a una mena de carrera en la qual només el fet de finalitzar ja és tot un assoliment.

Destaquen que cinc setmanes és molt poc temps per a preparar-se per a una prova amb un terreny molt difícil, al qual no estan acostumats i amb desnivell, una cosa molt complicada amb el tàndem. L’avantatge? els 15 anys que Javi i Rafa porten entrenant junts, la qual cosa va fer que aqueixes cinc setmanes s’espremeren al màxim. “Després de tant temps junts hem aprés com respondre de manera eficient a situacions extremes” insisteixen.

Així, tots dos, sota el nom d’equip ‘Òptiques Claravisión-Replus’, van recórrer 400 quilòmetres per Almeria. Els esportistes admeten que pensaven que serien l’únic equip competint en la categoria Tàndem, “en aquesta mena de carreres normalment no sol haver-hi molts ciclistes en tàndem. Moltes vegades només hi ha un o cap” insisteixen. En arribar a la província andalusa es van assabentar que hi hauria una altra parella competint amb ells, un equip local que partia amb l’avantatge de conéixer ja el terreny. Per això, la satisfacció dels guanyadors és encara major.

INICI ACCIDENTAT
El dilluns, després d’haver passat un estricte protocol de seguretat, prop de 400 ciclistes prenien l’eixida i afrontaven els 100 quilòmetres de la primera etapa. Un inici accidentat per a l’equip ‘Òptiques Claravisión-Replus’, a causa de problemes mecànics amb la bicicleta que els van fer perdre molt de temps. Aquests problemes, encara que es van solucionar, van provocar també retards en la segona etapa. No va ser fins a la tercera jornada quan van recuperar el temps perdut i van aconseguir avançar a l’altre equipe tàndem.

En la quarta etapa es van viure alguns dels moments més durs de la carrera. La calamarsa, la pluja i les baixes temperatures van fer a l’organització prendre la decisió d’acurtar la jornada a 50 km, després de la qual els participants van haver de recórrer altres 40 km fóra de competició fins al campament. Una etapa amb més de 2.000 metres de desnivell amb unes condicions meteorològiques molt dures.

En la cinquena i última etapa Javi i Rafa van ratificar la seua victòria en aquesta duríssima carrera amb un temps oficial 47:54:50 enfront dels 54:04.24 que van marcar els seus competidors. “Haver aconseguit acabar i guanyar aquesta carrera té el seu mèrit. És la recompensa, el fermall, després de 15 anys junts” declaren, i encara que ara diuen estar assaborint la victòria, admeten haver-li tirat ja l’ull a una nova Titan, en aquesta ocasió a Aràbia. Un repte d’alt nivell, on l’esforç i un bon entrenament és essencial, però per damunt de tot, les ganes de superar-se i el treball en equip són el més important.