La bretxa digital en els barris històrics de la ciutat

Els barris de la Vila i del Poble Nou no tenen accés a internet per cable, per la qual cosa la denominada bretxa digital fa mossa entre els seus veïns i entre els pocs negocis que resisteixen als seus carrers. Un veí del Poble Nou planteja: “Suposem que tècnicament es poguera llevar la fibra òptica en una gran avinguda de la ciutat només durant un mes, per a traslladar-la als carrers del meu barri. Què passaria?”. Ell creu que hi hauria una protesta sense precedents, no obstant això, els veïns del barri de traçat medieval i del primer barri que va créixer fora de les muralles, no tenen accés a internet amb qualitat de connexió i, malgrat les seues reivindicacions, “no s’actua en conseqüència”, afig.

Alguns residents en aquest barri voldrien teletreballar, com els seus companys, però la mala connexió a internet fa que els resulte impossible. “Si no es dota als barris antics amb fibra òptica, al final les persones joves que necessitem la tecnologia com a eina de treball ens anirem i només quedaran els veïns majors, amb el que representaria això per al futur d’aquests barris: aprofundir en el model urbanístic de dònut, buit en el centre i poblat als afores”, expliquen els residents.

En el cas dels locals comercials, els pocs que resisteixen, es donen circumstàncies singulars, com haver d’eixir al carrer amb el datàfon amb el client perquè pague, perquè dins de l’establiment no hi ha suficient senyal per a fer la transacció. Un altre exemple es troba en un negoci del Carrer Major, on no disposaven d’internet per cable i ho necessitaven per a treballar: “Finalment aconseguim instal·lar-ho, però si no haguera sigut així haguérem hagut de traslladar-nos a una altra zona amb una connexió a internet òptima”, expliquen.

PETICIÓ DEL PP
El grup municipal del PP d’Ontinyent ha proposat a l’alcalde que l’Ajuntament inicie la modificació del PERI de la Vila i el PRI Raval-Poble Nou, és a dir, de l’ordenació urbanística, i així poder desplegar fibra òptica en aquests dos barris del centre, “hui dia discriminats quant a aquest servei necessari, més si cap en moments de pandèmia”, detallen.

La portaveu popular, Mercedes Pastor, i el regidor del PP, Paco Penadés, afirmen que la instal·lació de fibra òptica en els barris de la Vila i el Poble Nou està condicionada per l’aplicació de les normes urbanístiques establides en el PERI de la Vila i el PRI de Raval-Poble Nou, que impedeixen la implantació de qualsevol mena d’instal·lació en les façanes. En la pràctica això suposa que accedir a la fibra òptica “siga impossible tant per a les famílies, com per als comerços i els negocis”.

Per a posar fi a aquesta discriminació entre barris, el PP d’Ontinyent proposa modificar els articles 19, del PERI La Vila d’Elements pertorbadors de la imatge urbana i el 2.42, sobre Instal·lacions en façana del PRI Raval – Poble Nou. En el seu lloc, expliquen, caldria establir que “només s’autoritzaran els desplegaments de fibra òptica aeris en aquelles zones en les quals ja existisca cablejat aeri per façana i que la col·locació, tant del cablejat com d’altres elements lligats a aquesta instal·lació, es faran en les zones de menor visibilitat, i d’una forma mimetitzada i integrada, sense generar impacte visual; no sent autoritzables les ampliacions de xarxa ni la col·locació de cap element que no quede perfectament definit i integrat, ni la modificació dels ja autoritzats o instal·lats”.

UNANIMITAT
En paraules tant de la portaveu del PP, Mercedes Pastor, com del regidor popular, Paco Penadés, “davant aquesta discriminació s’ha d’actuar des del consistori perquè, malgrat que hem presentat diverses mocions i que aquestes han sigut aprovades per unanimitat, el fet que l’acord de l’última moció derivara les gestions a la Generalitat s’ha comprovat que l’única cosa que ha aconseguit és parar el rellotge”.

Per al PP d’Ontinyent, “la instal·lació de fibra òptica és fonamental en època de pandèmia valorant que gran part de l’educació, en tots els seus nivells, es realitza de manera telemàtica, que hi ha hagut un increment del teletreball a moltes de les empreses, fins i tot per part de molts funcionaris de l’ajuntament, sense comptar els problemes de connexió a Internet que existeixen en aquests dos barris de la ciutat, on s’acumulen demandes i queixes veïnals que reclamen una solució a aquest tema”.

Per al partit de Mercedes Pastor, aquesta modificació busca la innovació, donar servei i millorar l’actual contaminació visual de les façanes. Segons explica Mercedes Pastor, “continuem buscant solucions a la instal·lació de fibra òptica en el centre històric. En altres municipis d’Espanya ja és una realitat. Esperem que Ontinyent no quede arrere”.