Consells per a millorar la qualitat del somni

No dormir el temps suficient es relaciona amb diversos problemes de salut, alguns d’ells molt greus, com a hipertensió arterial, diabetis, cardiopaties, malaltia vascular cerebral, sobrepés i depressió, entre altres, que disminueixen dramàticament la qualitat de vida.

La quantitat de somni en mitjana varia segons l’edat de les persones i fins i tot és diferent entre un individu i un altre. Per exemple, els infants de 4 a 12 mesos d’edat tendeixen a dormir de 12 a 16 hores al dia, i els adults de 18 a 60 anys, entre 7 i 8 hores. Dormir menys de 7 hores en mitjana, però especialment menys de 6, incrementa el risc de patir malalties cròniques ja citades.

Consells per a millorar la qualitat del teu somni

En primer lloc, implementar bons hàbits de somni, o el que anomenem ‘higiene de somni’, com ser consistent a l’hora d’intentar dormir i despertar-se a la mateixa hora. Assegurar-se que l’ambient de l’habitació és propici per a una bona nit de somni, amb foscor i temperatura agradables. Eliminar dispositius electrònics de l’habitació. Evitar un sopar pesat i eliminar la cafeïna diverses hores abans de dormir. Limitar o eliminar l’ús d’alcohol i altres substàncies i practicar exercici de manera freqüent i rutinària.

Tractar de relaxar el cos i evitar l’estrés emocional són clau per a conciliar adequadament el somni. Exercicis de respiració profunda ajudaran a preparar al cos. Evitar pensar en els problemes del dia a dia i en el que ens espera l’endemà al matí és fonamental: pot ajudar la pràctica mental d’exercicis com comptar, llegir, respirar profund, etc.

Una higiene de somni adequada ajudarà a normalitzar els patrons de somni de manera progressiva, i sovint es necessitaran diverses nits o fins i tot diverses setmanes per a normalitzar els patrons de somni que poden haver canviat per factors laborals, emocionals, viatges, etc.