En l’actualitat són cada vegada més les ciutats que aposten per un model més sostenible i respectuós amb el medi ambient. És per això que moltes de les polítiques municipals estan orientades a redefinir nous plans urbans que posen al centre de les coses, la salut i el benestar dels seus ciutadans. En aquest sentit, Ontinyent es convertia en març de 2021 en la primera ciutat de la Comunitat Valenciana i la tercera en Espanya en contar en servici públic de préstec de bicicletes elèctriques dins del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible. No obstant això, des de fa unes setmanes el col·lectiu ‘Ontinyent En Bici’ ha mostrat el seu malestar a les xarxes socials pels problemes de circulació en el Carrer Major.
Concretament, el mateix dia que s’inaugurava l’anell per a vianants i ciclistes de la ciutat, una proposta del programa Ontinyent Participa realitzada pel mateix col·lectiu, denunciaven a les xarxes que “es continua prohibint la circulació de les bicicletes, en els dos sentits de la marxa” en el carrer Major (carrer Maians i Gomis). En aquest sentit, des d”Ontinyent En Bici’ s’ha sol·licitat al consistori d’Ontinyent una reunió “urgent” per abordar amb les regidories corresponents una possible solució. “Vam presentar un escrit per registre d’entrada a l’ajuntament sol·licitant a les regidories de Trànsit i Sostenibilitat la convocatòria. De moment no sabem res”, explica Rafa Gandia president del col·lectiu. “Rebem amonestacions per part de la Policia Local amb agreujants de sanció de 200 euros si circulem per aquesta via”, afegeix.
D’altra banda, la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, ha explicat a aquest periòdic que des del consistori s’està treballant per donar prompte una resposta a la ciutadania i se sol·licitarà un canvi en el senyal de tràfic. “Estem fent consultes per a veure per què en aquests moments ha sorgit aquesta prohibició. Li hem demanat un informe a la Policia i ens reunirem en ‘Ontinyent en Bici’ en tindre una resposta”. Així mateix, segons exposa la regidora, en el moment que es va aprovar l’ordenança municipal sobre la mobilitat no motoritzada en la ciutat d’Ontinyent, el 18 de juliol de 2013, “en els dies que eren de preferència de vianants les bicicletes podien circular ambdues direccions”, detalla.
Tanmateix, des de la Policia Local d’Ontinyent s’ha explicat que la circulació de les bicicletes està permesa sempre que la via estiga oberta a la circulació, és a dir de dilluns a divendres de 8:00 a 13:30 hores, excepte dissabte, diumenge i festius que no està permés, i es respecte el sentit de circulació de cada tram. En aquesta línia, la institució policial precisa que quan el carrer està tancat és zona de prioritat de vianants i com a conseqüència no està permesa la circulació de les bicis, ja que obeeixen a les mateixes normes de circulació que els vehicles.
En la mateixa ordenança en la disposició addicional primera es desprén que “la promulgació de normes de rang superior al d’aquesta Ordenança, que afecten les matèries que regula, determinarà l’aplicació automàtica de les dites normes i quedarà sense efecte el que determine l’Ordenança”. La policia local matisa que el reglament general de tràfic està per damunt de l’ordenança municipal.
Una normativa que xoca amb els interessos dels veïns i les veïnes d’Ontinyent que fan ús de la bicicleta. “El carrer major és una artèria fonamental perquè els ciclistes puguen creuar d’un barri a altre, de Sant Rafel a Sant Josep o de Poble Nou. És una via molt important per a la mobilitat sostenible del poble”, comenta Rafa. “Si l’Ajuntament d’Ontinyent vol promoure mitjans de transport no contaminants i sostenibles com és la bicicleta pública d’OntiBici, la qual té una base virtual en el carrer Major. Com agafe una bicicleta d’aquesta base? Arrossegant-la? Perquè jo no puc circular pel carrer Major”, declara. Ara sols queda obrir un diàleg entre l’administració de la ciutat i el poble d’Ontinyent per tal d’abordar una solució factible, o almenys donar llum a aquesta controvèrsia.