Creix la preocupació en el sector tèxtil per l’escalada de tensió entre Rússia i Ucraïna

El sector del tèxtil valencià està especialment “preocupat” des de fa uns mesos per la pujada substancial del preu del gas que ha passat de representar un 10% dels costos de l’empresa al 30% o 40%, en funció el preu. Tanmateix, l’escalada de tensió entre Ucraïna i Rússia ha posat en alerta a tot un sector que en la Comunitat Valencia agrupa a més de 1.500 empreses, ja que un dels problemes que es troba en el centre del conflicte és la dependència d’Europa al subministrament de gas rus.

Segons explica el president de la patronal ATEVAL, José Serna, un conflicte d’aquestes dimensions augmenta la incertesa en un mercat que de per si “ja és molt competitiu i amb marges molt ajustats”. Una problemàtica que angoixa sobretot al subsector dels acabats a tercers –format per 35 empreses i 1.700 empleats a la Comunitat Valenciana– ja que aquest tipus d’indústria necessita una gran energia calorífica per a l’estampació, les tintures, el blanquejat o el termo fixat, entre altres; i una pujada del gas prolongada en el temps acabaria encarint amb major intensitat el preu final del producte.

“Tot depén de com evolucione el conflicte i si Rússia emet alguna sanció econòmica a la Unió Europea. Però el que està clar és que els mercats energètics són molt poregosos i quan hi ha tensions d’aquest tipus la borsa abaixa i apuja el preu de les matèries primeres”, explica Serna. Uns preus que han registrat màxims històrics en els darrers mesos, arribant a cobrar-se 183 €/ MWh a finals d’any quan el preu mitjà sol rondar els 35/40 € / MWh.

Durant dècades, Rússia ha utilitzat l’energia i els acords de subministrament com una eina per a mantenir una certa influència en els països que depenen energèticament d’aquesta. Ara, en plena crisis diplomàtica, el subministrament de gas a Europa podria convertir-se en una arma de doble fil per al gegant asiàtic, i és aquest punt el que preocupa a Serna. “El preu el determina el mercat, i aquest funciona segons la llei de l’oferta i la demanda, si hi ha menys oferta de gas s’incrementarà el seu preu”.

Exigeixen mesures de xoc

Una decisió que podria afectar realment a les economies europees, però sobretot a la indústria de la Comunitat Valenciana, on es localitzen el 22% de les empreses tèxtils de tota Espanya. Si bé encara és prompte per a fer un pronòstic de com afectarà el conflicte rus-ucraïnés a la nostra economia, davant l’increment del preu de les matèries primeres, les organitzacions empresarials com la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) –de la qual forma part ATEVAL– reclama la posada en marxa de mesures a curt i llarg termini per tal de pal·liar les contínues alces que puguen comprometre l’economia.

Pel que fa a les mesures a curt termini destaquen la reducció dels peatges de gas, desenvolupar un estatut especial sobre hidrocarburs o implantar un pla especial per a ERTES per costs energètics, considerant aquests com a causa de força major per a l’exoneració de les despeses de la Seguretat Social, entre altres. Quant a les propostes a llarg termini, es concreten en crear una plataforma europea centralitzada en la compra de gas natural que facilite la creació de reserves estratègiques en l’àmbit de la Unió Europea.