Danivo: la botiga de la lluita per continuar endavant

El projecte d’obrir una botiga estava en l’horitzó de la família. El que no entrava dins dels plans (mai es contempla aqueixa possibilitat) és la tragèdia. Malinka i Yordan van perdre al seu fill en un dramàtic succés el mes d’abril. Ivo, 13 anys, moria en caure des de l’alt de la teulada d’una fàbrica abandonada. Huit mesos després el matrimoni d’origen búlgar i assentat a Ontinyent des de fa anys, ha obert el seu propi negoci, un basar situat en el número 47 de l’Avinguda Daniel Gil.

Per què el nom de Danivo? “Són els noms dels meus dos fills”. D’aquesta manera fonen la memòria del malmés Ivo amb el futur que representa Dani, el fill menor de la parella. “Era una manera d’estar sempre prop d’ell, donant-li part del nom de la botiga”, explica Malinka.

El basar ha iniciat la seua activitat recentment. En el seu interior s’ofereix des de roba d’home, dona i xiquet fins a joguets, granadures, complements i “coses per a la llar, coses útils”. L’establiment sorgeix en un moment de crisi econòmica generalitzada per a aportar “productes que tenen un preu acceptable per a coses que sempre es necessiten en una casa”.

L’aventura de disposar d’un negoci propi sempre havia estat en els propòsits d’aquesta família que va començar venent a les portes de casa collarets, polseres i altres complements. La tragèdia patida a l’abril va paralitzar el projecte, però ara s’ha reactivat perquè tal com van anunciar en el seu moment “tenim un altre fill i per ell hem de lluitar”. De fet, aqueixa és la consigna que els ha espentat durant tot aquest temps i que continua sent vàlida. Lluitar i lluitar. “Per a tirar avant, per a tindre un futur”.

Amb l’ajuda d’un préstec i, sobretot, amb el seu propi treball han adequat l’espai per a convertir-lo en establiment comercial. Des de la passada setmana, el basar Danivo és una oferta més en la part alta de l’avinguda Daniel Gil. “Els veïns passen, alguns entren, alguns compren”, explica Malinka, des de l’esperança i la il·lusió que “tot vaja bé”. I afig. “Nosaltres ja vam perdre el més valuós. Ara no tenim una altra que continuar lluitant”.