Demanen que les Ambaixades i la Baixà siguen Bé d’Interés Cultural

La Societat de Festers està ultimant els detalls per a demanar oficialment que dos actes de les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, les Ambaixades i la Baixà del Crist, siguen declarades per la Conselleria de Cultura com a Bé d’Interés Cultural de caràcter immaterial.

La petició es presentarà formalment les pròximes setmanes davant la Generalitat i pretén que el govern autonòmic reconega la singularitat dels dos actes destacats de les festes morocristianes ontinyentines.

El treball va arrencar a l’any 2011 però des de la Conselleria es va rebujar al·legant que totes les festes valencianes de Moros i Cristians ja eren Bé de Rellevància Local. No obstant això, a partir de 2015, es va reactivar la sol·licitud per tal de posar en valor dos actes tan genuins com ho són les Ambaixades escrites per Cervino i la Baixà del Crist acompanyada per l’arcabusseria.

S’espera que els tècnics de la Conselleria es pronuncien de nou, una vegada tinguen la nova documentació presentada. En cas afirmatiu s’inclourien les Ambaixades i la Baixà del Crist dins de l’inventari patrimonial valencià.