L’anunci es projectava el dilluns a partir del que especificava la mateixa secretària autonòmica de Salut Pública i Sistema Sanitari, Isaura Navarro, a aquest periòdic. “El canvi de normativa per a les festes té aplicació immediata“.
Això significa que la celebració del Mig Any, i concretament la desfilada de les comparses del dissabte 26 de febrer, es pot celebrar sense l’obligatorietat de les màscares per part dels participants.
No serà així per part del públic assistent que sí que haurà de portar-lo. “Es recomana establir itineraris que eviten aglomeracions, que podran modificar-se per a complir amb aquesta finalitat. Es procurarà que els músics se situen separats prou de les i els festers participants, mantenint la separació també entre ells. S’organitzaran els punts de reunió previs a l’acte i l’horari de desfilada per a evitar en la mesura que siga possibles aglomeracions de participants”, indica el text de la normativa que acaba de ser aprovada.
Festers i comparses
No obstant això, l’anunci ha sorprés moltes comparses amb els preparatius del Mig Any ja iniciats, i en alguns casos, culminats. Un bon nombre de comparses, no sols les de càrrec, havien encarregat la confecció de màscares corporatives per a aquest Mig Any, amb motius que al·ludeixen a la mateixa formació o al càrrec. “Hem invertit molts diners en la confecció de les màscares i, ara, no les tirarem a les escombraries”, explicava a aquest Periòdic un dels càrrecs de 2002.
Mudéjares, Moros Marinos, Omeies o Asturs són algunes de les comparses que ja havien encarregat la comanda de màscares corporatives. Des de la Societat de Festers, i des d’algunes de les comparses, ja s’ha avançat que “recomanaran” el seu ús durant la desfilada, encara que reconeixen que “no es podrà obligar”. No obstant això, malgrat la nova normativa, es considera que és “el més just, ja que el públic també té l’obligació de portar-la”.
A més, des de Festers es recorda la prohibició de consumir begudes per part dels participants durant el recorregut. La nova regulació que ha plantejat la Generalitat està dirigida, fonamentalment, a la immediatesa de festes com les Falles, la Magdalena i els Moros i Cristians d’Alcoi, entre altres celebracions. L’objectiu és “generar un model festiu sanitàriament responsable”.