Han passat set-cents dies per a poder dir que l’obligació general de portar màscara ja és una cosa més del passat que del present. El que s’havia convertit en la cara més visible de la pandèmia, en la seua icona més representativa, quedarà delegat a situacions excepcionals. Amb l’aprovació del Consell de Ministres i la posterior publicació aquest dimecres en el Bolletí Oficial de l’Estat del Real Decret que regula la nova norma queda així l’obligatorietat del seu ús:
Transport públic, taxis, VTC
La màscara encara serà obligatòria en transport aeri, ferrocarril, autobusos i qualsevol classe de transport públic, encara que només quan es vaja a entrar en el transport en qüestió. En aquest apartat també s’inclouen taxis i VTC.
Residències de majors, hospitals, farmàcies
En hospitals, centres de salut, centres de transfusió de sang i farmàcies, entre altres, la mascareta serà obligatòria per als seus treballadors i per als visitants. No obstant això, als hospitals les persones ingressades estaran exemptes de portar-les quan es troben soles a l’habitació. En el cas de les residències de majors, tant familiars com treballadors hauran de portar-la, a excepció dels ancians que no serà obligatòria.
Àmbit educatiu
Encara que falta conéixer en detalls la norma que serà publicada al llarg del dia de hui, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja va avançar que els tapa-boques deixaran de ser obligatòries als col·legis, instituts i centres universitaris. Cal recordar que Darias ha assenyalat que el Govern sí que fa una sèrie de recomanacions d’ús responsable, especialment entre els malalts i vulnerables. En aquest sentit, ha explicat que els docents en aquestes circumstàncies podran portar-la posada en l’entorn escolar.
Àmbit laboral
En l’àmbit laboral Darias ha deixat clar que “amb caràcter general, no resultarà obligatòria” encara que ha matisat que “els responsables en matèria de prevenció de riscos laborals i, d’acord amb la corresponent avaluació del risc de cada lloc de treball, podran establir les mesures que consideren pertinents”.
Centres esportius, restaurants, comerços, espectacles
En esdeveniments massius com partits de futbol o bàsquet, entre altres, s’aconsella el seu ús responsable. El mateix passa en comerços, cine, teatres, sala de concerts, museus i locals d’oci nocturn.