Que és el metavers, la futura versió d’internet

Un metavers és un univers alternatiu virtual que tracta d’ampliar el món físic dels usuaris d’internet. Es tracta doncs d’eliminar per complet la barrera entre la realitat i la ficció i crear una xarxa o espai en el qual viure experiències virtuals, interactuant amb altres persones en tots els àmbits de la vida (treball, formació, metge, compres, viatges, oci, etc).

Etimològicament, la paraula prové de la unió de dues paraules: meta (més enllà) i vers (que deriva d’univers), per la qual cosa vindria a definir-se literalment com Més enllà de l’univers.

El concepte, no obstant això, no és nou, sinó que va sorgir en 1992 en un llibre de Neal Stephenson titulat Snow Crash. Crear un metavers tal com estan planificant els principals líders tecnològics, tindrà molts avantatges, entre els quals es troben:

  • Popularitzar l’accés a la realitat virtual, una cosa actualment només accessible a uns quants.
  • Fomentar el teletreball i minimitzar els desplaçaments, tant els motivats pel treball, com els d’oci, reduint la contaminació i millorant la sostenibilitat del planeta.
  • Permetre una immersió total en tota mena d’activitats: com assistir a un concert, celebrar una reunió en un altre país, o viatjar a països exòtics.
  • Molt relacionat amb l’anterior, es podran tenir experiències virtuals inimaginables: anar a la lluna o visitar l’època de l’imperi romà, per exemple.

La realitat virtual i augmentada cada vegada té més adeptes. Segons un estudi de la consultora PwC, es preveu que en tot just una dècada, més de 25.000.000 de treballs aplicaran la realitat virtual en els seus projectes, tant en la recerca i desenvolupament dels seus productes, en la prestació de serveis o en l’atenció al client, entre altres.