La setmana passada es presentava a Alcoi l’inici de les obres que paralitzaran temporalment el servei de tren des d’aquesta setmana fins al 30 de novembre, si es compleixen els terminis previstos d’execució dels treballs. El coordinador de Rodalia en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, explicava que des de Renfe s’ha habilitat un servei d’autobusos per a suplir la falta de trens, uns de 60 places amb parada a Alcoi, Ontinyent i Albaida i altres minibuses de 30 places que pararan en totes les estacions del recorregut.
En la mateixa compareixença de premsa, Fulgencio anunciava la recuperació “de la tercera freqüència” a partir del 30 de novembre. A causa de la pandèmia la freqüència de trens va caure a la meitat en els dos sentits Alcoi-Xàtiva i Xàtiva-Alcoi.
Un anunci que no arriba ni tan sols a cobrir la recuperació total del servei, en una roda de premsa que segons els assistents era més “per a fer-se la foto, que per a anunciar millores significatives”. I és que en aquestes comarques la notícia amb majúscules que s’espera és la modernització d’un tren que siga pràctic i això passa per una aposta d’inversió molt major. Des de Renfe es va afirmar que “adaptem progressivament l’oferta de serveis a l’evolució de la demanda des de la fi de l’estat d’alarma, amb l’objectiu de recuperar els nivells previs a la crisi”.
Des de la plataforma Salvem el tren, el ontinyentí Samuel Martínez s’ha reunit per videoconferència amb membres del Govern central, concretament amb dues diputades de Unides Podem, per a traslladar-los de manera directa la problemàtica de la línia Xàtiva-Alcoi i les seues possibles solucions.