Divisió en la junta sobre la reactivació d’eleccions

El 15 de març de 2020, l’Associació de Festes de la Puríssima ajornava el procés electoral que havia obert per a buscar successor a Salvador Pastor, president que cessava de les seues funcions després de dos mandats consecutius. Un dia abans havia entrat en vigor l’estat d’alarma en tot el país i la vida es paralitzava en tots els àmbits.

La comissió gestora-electoral que havia assumit l’encàrrec de convocar les eleccions quedava al comandament de la institució. I aqueix mandat expirava el passat 6 de març, després d’un any en què no s’ha pogut desenvolupar el procés electoral. No obstant això, l’Associació de Festes de la Puríssima ha convocat una assemblea ordinària per a aquest dijous que ve, 25 de març. Se celebrarà a l’església de Santa Maria i no figura en l’ordre del dia cap punt relacionat amb el procés electoral.

DUES POSTURES
Tal com avançava aquest periòdic, la passada setmana estava previst que se celebrara una reunió per a abordar la possibilitat de reactivar o no la convocatòria a les urnes. D’aquesta cita la junta ha eixit fragmentada en dos blocs: un, a favor de tornar a posar en marxa el procés que va quedar pendent just ara fa un any. En aquest sector, sobretot, s’integren alguns dels membres més joves de l’actual junta. L’altre bloc ha donat suport a la proposta plantejada per l’assistent eclesiàstic Juan Melchor Seguí, partidari de prorrogar el mandat de la gestora o de fer ús de la prerrogativa que li faculta per a nomenar directament el president.

Els partidaris de les eleccions no contemplen aquesta possibilitat de la designació directa, ja que no es donen les circumstàncies objectives que descriu l’article 43 dels estatuts on es fa referència a aquesta situació, ja que no s’ha donat oportunitat al fet que se celebre el procés electoral. A més,
argüeixen que a Espanya existeixen exemples durant la pandèmia de convocatòries electorals tan en autonomies (Catalunya, País Basc, Galícia, Madrid el 4 de maig…) com en entitats (les eleccions del FC Barcelona recentment), processos que s’han desenvolupat amb mesures de seguretat, com també s’han dut a terme actes amb restriccions a Santa Maria (Missa Major del 8 de desembre, per exemple). D’altra banda, el mateix estat d’alarma regulava una pròrroga de mandats en circumstàncies com la que s’ha donat en la Puríssima.

Davant el bloqueig resultant s’ha decidit elevar una consulta als serveis jurídics de l’Arquebisbat. S’espera tindre la resposta per a l’assemblea del dia 25.