Dolores Belda i Imma Sempere porten quatre anys de voluntàries en el programa Ontinyent contra el foc, però mai havien presenciat un accident com aquest, en el qual la seua ajuda ha estat imprescindible per salvar la vida d’un xaval de 19 anys. El succés va tindre lloc dilluns a un punt del camí de Gamellons, en direcció a Fontanars, sobre les 16:30 hores de la vesprada.
Belda explica que, tant ella com Sempere, es trobaven fent una guàrdia com a forestals del programa “Ontinyent contra el foc”. Les dos voluntàries van veure uns joves berenant a la zona de Gamellons. Més tard, aquests se’n van anar del lloc i, quan les dos ontinyentines van arribar al tram on estaven ells, van veure el foc i el fum.
L’accident es va produir quan el conductor se’n va eixir de la carretera a una corba tancada, de manera que el cotxe va acabar a un barranc, moment en què es va iniciar l’incendi. Les voluntàries van veure com els joves muntaven per una riba i van acudir, de seguida, a ajudar-los a eixir del barranc per evitar el perill.
El primer a qui van socórrer va ser al jove que es trobava ferit. Després, es van encarregar de cridar als serveis d’emergència per a mobilitzar-los i que assistiren al lloc de l’accident per sufocar l’incendi. “Com a voluntàries, era el nostre deure. No obstant això, encara que no haguera sigut voluntària, haguera fet el mateix per salvar-los”, confessa Belda.
Les dos voluntàries desconeixen l’estat actual del jove ferit, al qual van traslladar al cotxe fins el punt on estava el SAMU. Més tard, van guiar els bombers fins al lloc de l’incendi per la carretera de Fontanars, ja que era un camí directe cap a on estava el foc. Per la seua part, les voluntàries, l’agilitat de resposta de les quals ha estat imprescindible, agraeixen la rapidesa dels serveis d’emergència pel gran treball que van realitzar.
Aquesta acció demostra la utilitat del programa de voluntariat contra el foc, en el qual han rebut cursets que els han permès salvar la vida d’un jove. Gràcies a aquest, tenien clar que havien de treure’l del barranc perquè era perillós, ja que podia agafar-se més el foc. “Si ens quedàvem i no el traslladàvem, s’arriscàvem a no poder eixir d’allí. Vam preferir evacuar al xaval abans que l’incendi ho cremara tot”, explica Belda, qui conta que els bombers no van poder baixar fins que els mitjans aeris van sufocar el foc perquè, quan va caure el cotxe, es va encendre de seguida.
Per la seua part, Sayo Gandia, regidora de Sostenibilitat, ha volgut posar en valor la tasca de vigilància. En aquest cas, explica que hi havia dos preocupacions: la part ambiental i, sobretot, la part humana. Gràcies a què les voluntàries estaven fent la guàrdia en eixa zona, van poder presenciar l’incendi i avisar els equips d’emergència. No obstant això, encara que és molt important la tasca ambiental, ja que es poden evitar incendis en temporada de risc, també és fonamental la tasca humanitària, on els voluntaris arrisquen la seua vida per salvar la d’altres. Da’ltra banda, Josep Gandia, regidor de Policia Local, Protecció Civil i Bombers, agraeix la rapidesa del voluntariat en comunicar al 112 els fets, així com la resposta dels bombers, de la policia local i de la resta dels agents que van intervenir en el succés.