El 43% dels aturats són joves a la Vall d’Albaida i comarques veïnes

‘Recuperem el Futur’ és el nom de la campanya que ha encetat Comissions Obreres per posar en relleu la situació laboral que pateixen els joves a les Comarques Centrals. Açò s’emmarca dins d’un treball que ha estat realitzant el sindicat i la secretaria de joventut des de fa 4 anys. Les dades de l’atur de gener de 2020 a les comarques de la Vall d’Albaida, La Costera i La Canal de Navarrés deixen un total d’11.760 persones sense feina, de les quals els 43% correspon a gent jove. “D’eixe percentatge, el 9% són menors de 25 anys i el 34% restant són majors de 25 anys i fins a 40 anys”, detalla Manuela Pasqual, secretaria general de CCOO Comarques Centrals. És per això que afirmen, “la situació dels joves ha anat deteriorant-se, la qual cosa té conseqüències greus per múltiples factors”, anuncia Carlos Alcaraz, secretari de joventut de CCOO Comarques Centrals.

“Els joves no troben futur al territori de les comarques centrals i una de les raons principals és la temporalitat en el treball. Açò porta com a conseqüència que la gent jove s’independitze de mitja als 30 anys”, asseguren. Un aspecte que afecta directament al mercat de l’habitatge, “perquè si no existeix treball estable és impossible emancipar-se i tindre plans per crear una família, la qual cosa també afecta la taxa de natalitat”, afegeixen. Per tant, “amb condicions de temporalitat i inestabilitat tan elevades com les que existeixen, tant a Ontinyent com a la Vall d’Albaida, els nostres joves es veuen obligats a abandonar el nostre territori perquè els impedeix poder desenvolupar la seua vida en condicions i planificar un futur”.

Altres de les qüestions que preocupa és que “els joves que marxen ho fan per fer treballs que abans podien fer ací, però ara amb unes condicions precàries no es pot assumir”, afirmen. Per això, expliquen “és la raó pel qual els joves busquen feina fora de les nostres comarques”. Una altra de les denúncies que fan és que es contracten a persones joves de forma temporal per a llocs estructurals. Per altra banda, una cosa que mostren les xifres d’aturats és que els sectors socials més afectats són les dones i els joves. Cosa que s’agreuja si es referim a dones joves. Dins del 43% dels aturats entre 25 i 40 anys, “les dones són les que més dificultats tenen i les més perjudicades. Tenen el hàndicap de cuidar dels nostres familiars i l’edat fèrtil de tindre fills i filles”, assenyalen des del sindicat.