El Bonavista i La Concepción votaran al costat d’altres 204 centres el canvi de jornada escolar

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha autoritzat les votacions de les famílies sobre el canvi de jornada escolar en un total 204 centres educatius d’Infantil i Primària que han sol·licitat canviar els seus horaris escolars i compleixen els requisits que estableix la nova Ordre 9/2022, de 25 de febrer, que regula les condicions i el procediment de sol·licitud i d’autorització de modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics.

Es tracta de 138 centres educatius de les comarques de València, 24 d’Alacant i 42 de les de Castelló. En Ontinyent, segons ha publicat El Levante, votaran el pròxim 11 d’abril junt amb els altres 204 centres, el CEIP Bonavista i el col·legi La Concepción. Altres centres de municipis de la Vall d’Albaida també votaran, com ara Aielo de Malferit, Atzeneta d’Albaida, Beniatjar-Otos, Benigànim i Quatretonda.

Cada pare, mare o tutor o tutora legal de l’alumnat del centre, des d’Infantil fins a 5é de Primària, té dret a un vot, mentre que les famílies monoparentals o aquelles en les quals només hi haja un tutor o tutora legal disposaran de dos vots. Les famílies d’aquests 204 centres educatius que no puguen acudir a votar de manera presencial podran fer-ho per correu certificat entre el 4 i el 8 d’abril.

Aquesta planificació assegura que totes les famílies que inicien el pròxim 26 d’abril el procés d’admissió per al curs 2022-2023 sabran quina jornada escolar té el seu centre educatiu, haja variat o no respecte a la jornada actual.

Cal recordar que, per tal d’aprovar el canvi de jornada escolar en un centre, és necessari que el referende el 55 % del total del cens de les famílies.

Amb el nou procediment de jornada escolar s’elimina la revisió del model cada tres anys i, a partir d’ara, l’horari aprovat per les famílies es mantindrà fins que el consell escolar de centre decidisca tornar a iniciar un procediment de canvi.

Tipologies de jornades escolars

A banda dels dos models de jornada lectiva ja coneguts: la jornada partida, amb classes de matí i de vesprada, i la jornada continuada, realitzada íntegrament en un període únic de classes només de matí, la nova normativa introdueix un tercer tipus de jornada anomenada flexible o mixta, en què les classes es distribueixen en horari de matí i les vesprades que determine el centre.

Del total de centres educatius autoritzats a consultar les famílies, 203 proposen implantar la jornada continuada i només un centre de la comarca del Camp de Morvedre demana la jornada flexible o mixta.

Dels 1.437 centres d’Infantil i Primària sostinguts amb fons públics que hi ha en el sistema educatiu valencià, 787 (el 54,8 %) tenen jornada partida i el 45,2 %, 650 centres, jornada continuada. A les comarques de València les proporcions són: un 30,9 % de col·legis amb jornada continuada, 231 dels 748 que n’hi ha, i els 517 restants (el 69,1 %) amb jornada partida.