El CEIP Martínez Valls guanya el premi EduCaixa de 5.000 euros

El CEIP Martínez Valls està d’enhorabona, perquè és un dels 50 col·legis de tota Espanya que ha guanyat els premis EduCaixa, de la Fundació la Caixa, concretament 5.000 euros en metàl·lic. El premi s’emmarca en una convocatòria que pretén “fer costat als centres educatius en el disseny, la implementació i l’avaluació de projectes de transformació educativa”.

“Més que el reconeixement econòmic, el que ens dona més alegria és el reconeixement al projecte que ja estem aplicant i que és el fruit del treball fet. No es tracta d’una iniciativa puntual per a presentar-se a un concurs, sinó que la convocatòria encaixava en la línia de treball i transformació educativa que estem duent a terme en el col·legi des de fa temps”, explica el director del CEIP Martínez Valls, Rafa Alonso.

Aquest procés ha requerit temps de reflexió, formació i observacions a altres centres “que han estat totes inspiradores, sempre prenent allò que pensàvem que servia per a crear el nostre model propi”, afegeixen des de la direcció.

El premi també és un aval a les bases científiques que aporten rigor al projecte que està materialitzant aquest col·legi ontinyentí.

Aquest curs s’estan aplicant tres línies d’actuació que consisteixen a flexibilitzar el temps, flexibilitzar els espais i flexibilitzar l’agrupament de l’alumnat dins del mateix nivell interactuant entre grups, per exemple.

Seguint el consell d’experts, com el d’Agnès Barba, exdirectora de l’escola Els Encants de Barcelona, el CEIP Martínez Valls ha descartat impartir matèries en horari convencional i ara treballa amb diferents franges horàries. En el cas de primària, el dia comença amb un temps dedicat a l’àmbit de la lingüística i la matemàtica, amb propostes diversificades a les aules perquè puguen treballar en grups reduïts. El pati s’emmarca en la filosofia de pati actiu, ja implementat en el centre anys enrere. Posteriorment, hi ha mitja hora dedicada a la lectura i el final del matí es destina al bloc científic, on es plantejaran reptes per a resoldre’ls mitjançant càpsules d’aprenentatge, que fomenten l’autoaprenentatge.

En el cas d’infantil, es treballa per ambients, també fomentant el treball en grups xicotets i amb aules ambientades en diferents camps com a cosmos, matemàtic i artístic, entre altres. L’alumnat ha de passar pels diferents ambients al llarg de la setmana. Així, es fomenta la creativitat i l’autonomia.

Aquest model requereix la flexibilització dels espais, de manera que les classes s’organitzen de manera diferent, que permeten treballar de manera individual, en assemblea, per equips i adaptar-se a les necessitats. Fins i tot part del mobiliari s’ha tret als passadissos per a guanyar espai a l’interior. Ara, tots els espais de l’escola compten. De fet, el premi “s’invertirà en mobiliari polivalent, principalment i una altra part serà per a formació”, avancen des del col·legi. Des de la direcció destaquen que aquest model educatiu que “està viu, no es podria haver aconseguit sense un bon equip de professorat potent com tenim, així com amb el suport de la comunitat educativa i de la inspecció”.