El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent supera el ‘pico’

Segons les impressions i les dades recollides aquestes setmanes pel que fa als ingressos, sembla que la situació al Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent està molt més controlada. Així ho explicava a aquest periòdic el doctor Antonio Viñuales, intensivista de l’UCI de l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva. “Vam arribar a tenir fins a 11 pacients intubats, d’una disposició de 12 llits”. Això va ser fa dues setmanes, el moment més delicat, i que sembla haver-se superat “amb moltes més altes en la mateixa UCI i en les habitacions de l’hospital. Ara que s’ha passat el ‘pico’, estem millor”.

Tal com explica Viñuales, “la sobrecàrrega va ser inicial, molt explosiva, amb molts ingressos els primers dies”. Exposa que “l’estàvem esperant” i en aquest sentit es van prendre decisions i “es va preveure aquesta arribada massiva, per això buidarem l’UCI per a acollir als que arribaven amb Covid-19”. També apunta al fet que es va incrementar la plantilla un 50%. I sobre la disposició de mitjans i recursos considera que “es preveia que existirien molts problemes, vam tindre algun xicotet moment d’escassetat en materials de protecció, que es va solucionar amb l’ajuda de la gent”.

L’Hospital de Xàtiva duplica la capacitat de l’UCI

Malgrat això, i per prevenció, l’hospital ha duplicat la seua capacitat de llits UCI i està habilitant un increment de llits generals. La disponibilitat de llits en l’UCI ha passat de 12 a 26. Per a això s’ha habilitat alguns quiròfans i part de la zona de reanimació post-anestesia en l’àrea quirúrgica, espais que disposen de l’equip necessari per a aquesta mena de pacients. Fins al moment cap dels nous llits UCI ha sigut utilitzat. El treball s’ha realitzat en un temps rècord gràcies a la implicació tant dels serveis de quiròfans, especialitats quirúrgiques (que reorganitzen quiròfans ordinaris), reanimació i anestèsia i l’equip de manteniment.

Els treballs comporten disposar de respiradors, habilitar ventilació específica i una pressió adequada, accessos separats de seguretat, material i equipament suficient, així com personal per al que s’ha ampliat la plantilla per a UCI en 19 efectius d’infermeria i 14 TCAE’s tant amb noves contractacions com reorganitzant els recursos existents. Ll’hospital també  ha habilitat 15 nous llits per a pacients generals habilitant la zona de gimnàs de Rehabilitació que se sumen a les habilitades en la UPI (Unitat de Pre Ingrés) que són 8. Aquesta nova àrea d’hospitalització en rehabilitació està prevista per a albergar pacients generals (no Covid).