El dia internacional del càncer de mama busca conscienciar a la societat de la importància de la investigació i el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia. Centrant-se en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent s’estan atenent entre 170 i 200 casos de càncer de mama a l’any, segons José Torró Richart, cap de secció de cirurgia i coordinador de la Unitat de Mama del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent. Quant a l’índex de supervivència del càncer de mama en el Departament és del 93%, afirma Torró. “No hem de parlar de curació, sinó de supervivència amb qualitat de vida, per descomptat”. Aquest és l’objectiu de la unitat. Una dada que constata com la malaltia ha evolucionat cap a una perspectiva molt optimista.
“En els últims anys hi ha hagut grans canvis en el càncer de mama i un d’ells ha sigut determinar qui és el protagonista del tractament. Aquesta ha sigut tradicionalment una malaltia de tractament quirúrgic. Però des de fa 15 anys això ha canviat i ha aparegut el concepte d’Unitat de Mama i de tractament multidisciplinari, ja que deixa de ser el cirurgià qui s’ocupa de la malaltia, per a ser un conjunt d’especialistes relacionats amb ella. La medicina es personalitza en cada pacient i les decisions es prenen de forma consensuada pel que els resultats són molt millors. No totes les pacients s’han de tractar de la mateixa forma”.
Aquesta unitat ha sigut una de les pioneres en mama, “perquè sempre hem tingut una especial sensibilitat cap a aquesta malaltia. Tant és així que al voltant del 2003 vam crear el que nosaltres denominàvem Comité de Mama, l’embrió de la unitat actual. Però no tenia massa reconeixement oficial fins que, en 2013, la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria va crear el concepte d’Acreditació d’Excel·lència de les unitats”, conta el coordinador de la Unitat de Mama del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent.
José Torró es jubilarà pròximament i durant la seua trajectòria professional un dels canvis més importants que segons ell s’ha danat en aquesta malaltia “el funcionament multidisciplinari de la mama i l’aparició de la unitat de detecció precoç del càncer de pit. “És clau que més del 70% de les dones majors de 45 anys, sanes, que entren dins de l’àrea del departament, acudisquen a les mamografies. I el que és més important encara, el 90% d’aquestes tornen a la segona prova que es realitza als cap de dos anys. Hi ha una gran adherència al programa de la detecció precoç i gràcies a això es pot tractar la malaltia en les seues fases inicials, el que implica que el percentatge de supervivència es dispare”.