El descobriment d’una nova torre incrementa mig milió el pressupost de la muralla

Plànol de les obres que milloraran l’accés a la Vila.

Les obres de restauració de la Muralla Nord d’Ontinyent han tret a la llum les restes d’un antic “torreó” en la zona adjacent a la Casa Barberà i d’un pas de ronda. Així ho ha confirmat aquest divendres l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, durant una visita a les obres al costat del regidor de Territori, Joan Sanchis. “És una grata sorpresa, tot i que s’intuïa que podia existir aquesta torre, que recuperarem en el marc d’una intervenció que no sols serà emblemàtica des del punt de vista turístic, sinó també molt interessant des del punt de vista de l’accessibilitat del barri“, anunciava el primer edil.

La recuperació de la torrassa suposarà un increment d’aproximadament 580.000 euros del pressupost inicial que passarà d’1,8 als 2,4 milions d’euros. En el ple celebrat aquest dijous es va aprovar una modificació pressupostària per a destinar part dels diners del superàvit de 2021 a finançar la nova actuació. “Evidentment, les noves troballes tenen conseqüències econòmiques”, apuntava Rodríguez.

Possible origen islàmic

El cap de l’Oficina Tècnica, Manuel Ángel del Moral, explicava que la reconstrucció de la torre, que els primers indicis apunten que podria tenir origen islàmic, en l’última època del període andalusí (segles XII-XIII), “suposa un reforç a l’estructura de la muralla, dins de les actuacions de consolidació que es duran a terme, i permetrà crear també una via de comunicació fins ara inexistent entre dos punts del carrer Muralla. La creació d’aquest passeig de ronda (passadís estret situat sobre una muralla) serà també una important millora estètica”, afegia.

Des de l’empresa que està executant les obres, Guerola Construcció, Alberto Alberola contava que en els últims mesos els treballs s’han centrat en la zona que dona al talús del carrer Trinitat, on s’han fet injeccions per a consolidar el vessant, a més reconstruir els murs de maçoneria.

La nova actuació no sols contempla la reconstrucció del “torreó”, retornant així la seua imatge històrica primigènia, sinó que comunicarà el barri medieval de la Vila amb l’esplanada de Tortosa i Delgado. “El sistema de rampes i escales que es crearà, afegit a l’ascensor en l’altra part del projecte, permetrà que la gent puga aparcar fàcilment a l’esplanada de Tortosa i Delgado i accedir a la Vila”, apuntava Rodríguez. “Amb l’ascensor accediràs a l’altura del carrer Trinitat, mentre que el sistema de rampes connectarà amb el carrer de la Muralla”, ha exposat.