El Fons Valencià per la Solidaritat aprova els projectes per a l’Equador i Bolívia

El Fons Valencià per la Solidaritat ha celebrat recentment, a la Casa Santonja-Palau dels Marau de l’Olleria, la seua Assemblea general ordinària anual d’entitats locals sòcies. Aquesta és una cita clau per al desenvolupament funcional de l’entitat, i enguany també per a continuar reafirmant el compromís dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons amb la cooperació internacional municipalista i l’educació per al desenvolupament, tant com a una voluntat de solidaritat global com per al compliment de les finalitats que totes les administracions públiques han de realitzar al voltant del desenvolupament humà, just i sostenible.

En referència a l’acte, la benvinguda va estar a càrrec de Ramón Vidal, alcalde de L’Olleria i vicepresident del Fons, qui va remarcar la importància de descentralitzar les assemblees del Fons per aproximar el Fons al màxim de municipis possibles. A més, es va comptar amb la participació institucional de Pedro Carceller, director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, qui va remarcar el paper rellevant de la cooperació descentralitzada canalitzada a través del Fons en el global de la cooperació de la Comunitat Valenciana, i de Miguel Bailach, secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), el qual va manifestar la importància de les polítiques municipalistes i va incidir en la complementarietat necessària que existeix entre el Fons i la FVMP.

L’ordre del dia -el qual comptava per a la seua aprovació, entre altres, altes i baixes d’entitats locals sòcies al Fons, la memòria de gestió i el balanç econòmic de 2023 i el pla d’activitats i el pressupost de 2024- va rebre el suport unànime, en tots els punts, dels 49 ajuntaments i mancomunitats que van participar en l’assemblea. Entre les persones participants van estar els i les membres de la Junta Executiva del Fons Valencià següents: la presidenta i tinenta d’alcalde de Xàtiva, Xelo Angulo; el vicepresident i alcalde de L’Olleria, Ramón Vidal; el secretari i regidor de Pedreguer, Ferran Lloret; i els i les vocals Isabel López, regidora de L’Alfàs del Pi; Antonio Marin, regidor de Vila-real; Paula Soler, regidora d’Ontinyent; Mentxu Balaguer, alcaldessa de Corbera; i Liduvina Gil, tinenta d’alcalde de Gandia.

Nous ajuntaments membres del Fons

Quant a les noves altes com a socis del Fons, es van ratificar les 6 adhesions del primer semestre de 2024. En concret, els nous ajuntaments membres són Benicolet, Guadassèquies, Murla, Real de Gandia, Sempere i Torrella. Pel que fa a les baixes, es va validar l’eixida d’Algemesí, La Pobla de Vallbona i València.

En definitiva, han ascendit els membres de l’organització a 137 ajuntaments i 9 mancomunitats, sent un total de 146 entitats locals sòcies. És, per tant, que, el Fons Valencià ha incrementat en socis i consolida la seua tendència de creixement a les 3 províncies i en diferents comarques de la Comunitat Valenciana.

2024: nous reptes als països del sud i a la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià per la Solidaritat, durant 2024, iniciarà un total de 9 nous projectes, dels quals 5 són de cooperació internacional municipalista al desenvolupament (3 de cooperació directa, 1 de cooperació tècnica i 1 d’acció humanitària i d’emergències) i altres 4 d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global. Amb aquests projectes es pretén continuar contribuint a la justícia global des de l’àmbit local, mitjançant un desenvolupament humà, just i sostenible.

Pel que fa a l’àrea de cooperació internacional municipalista, es portaran a terme 3 projectes de cooperació directa a Bolívia, els quals tenen com a objectius el desenvolupament local, l’impuls de la participació política local de dones i el foment de la participació juvenil com a eina de transformació. Un d’aquests projectes compta amb el cofinançament de la Direcció General d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana. Respecte al projecte de cooperació tècnica, s’ha apostat per una nova edició del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” -comptant amb el cofinançament de l’Agencia Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) del Ministeri d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya- a través del qual tècnics i tècniques d’ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana realitzaran assistència tècnica en entitats locals de Bolívia o l’Equador. El projecte d’acció humanitària i d’emergències se centra a garantir l’alimentació bàsica de persones que estan patint el conflicte a Palestina.

Mitjançant a l’àrea d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global del Fons es realitzaran un total de 4 projectes en localitats de la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració dels ajuntaments i mancomunitats. Aquests projectes sensibilitzaran a la població de municipis socis del Fons al voltant del municipalisme solidari, la solidaritat global, la igualtat de gènere, la producció i el consum sostenibles i la pau, justícia i institucions democràtiques sòlides.