El III Fòrum “Empresa Activa“, posat en marxa pels ajuntaments d’Ontinyent, l’Olleria i Bocairent, i la Confederació Empresarial de La Vall d’Albaida (COEVAL), es centrarà enguany a potenciar la professionalització i el talent a les empreses. La iniciativa, que compta amb l’assessorament tècnic del grup Innova, tindrà enguany per primera volta el suport de la Diputació de València, i recupera el plantejament original, amb una primera fase amb “píndoles formatives” per a les empreses, que després s’aplicaran en una segona fase de diagnòstic i tutorització.
En una roda de premsa de presentació a la Casa Santonja de l’Olleria, l’alcalde del municipi, Ramón Vidal, recordava que el Fòrum és una iniciativa inclosa en el Projecte de Transformació Empresarial (PTE) posa’t en marxa en 2020 per a millorar la competitivitat empresarial a aquests tres municipis.
Un treball “productiu, en el que més enllà d’ideologies, els alcaldes ens unim perquè als nostres pobles tinga’m més llocs de treball i en millors condicions”.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, recordava que quan es va posar en marxa el Fòrum, “una de les qüestions més importants era continuar apostant per la formació i el coneixement, retindre i generar talent. Amb la pandèmia vam haver de reconvertir la formació en ‘en línia’, però ara volem recuperar el vessant d’una formació específica i directa per a les nostres empreses”.
L’alcalde de Bocairent, Xavier Molina, remarcava que aquests canvis “recuperaran l’esperit original i reforcen el projecte, una iniciativa conjunta que tenia enguany el repte de recuperar els seus orígens, i que pensem que serà més útil per acompanyar i donar suport al sector empresarial”.
El president de COEVAL, Javier Cabedo, apuntava per la seua part que “en el context actual, moltes de les nostres empreses estan sent absorbides per grans multinacionals. Davant una globalització més potent, el que ens queda és potenciar la professionalització i el capital humà de les empreses, que serà un dels pilars del fòrum d’enguany”.
La vicepresidenta 1ª de la Diputació de València, Natàlia Enguix, manifestava que “des de la Diputació és el nostre deure donar suport als ajuntaments en projectes innovadors com este, que a més vertebren el territori i aposten per les nostres empreses.
La professionalització en la qual es vol treballar enguany va vinculada també a aspectes com les certificacions a les noves normatives mediambientals i de LGTBI, a les que és important adaptar-se”.
El director de Grupo Innova, Ernesto Beltrán, explicava quines seran les “píndoles formatives” a les que les empreses poden accedir individualment, vinculades a la professionalització: “Noves normatives/lleis en matèria de sostenibilitat” (6 de juny UNED d’Ontinyent); “Desplegament d’un pla estratègic de sostenibilitat” (11 de juny, Espai Ideo Start-UPV de l’Olleria); “Ferramentes Lean per a reduir costos. 1ª part” (12 de juny, Espai Ideo Start-UPV de l’Olleria); “El càlcul de la petjada de carboni, punt de partida cap a una estratègia de canvi climàtic” (18 de juny, Sala Joan de Joanes de Bocairent); “Ferramentes Lean per a reduir costos, 2ª part” (19 de juny, Sala Joan de Joanes de Bocairent); i finalment “Dissenya el teu pla LGTBI” (25 de juny a la UNED d’Ontinyent).
Seguidament, tindrà lloc una segona fase de diagnòstic, on consultors sèniors faran un informe de la situació actual en la qual es troba l’empresa interessada, amb la finalitat de conéixer el punt en què estan i quin és el camí que han de seguir per a aconseguir els objectius que volen.
Tot seguit, es donarà pas a una tutorització, on les empreses, acompanyades en tot moment pels tutors sèniors, posaran en marxa les accions concretes que s’hauran establert prèviament. Els Ajuntaments ajudaran amb el 30% dels imports dels costos a l’empresariat. Finalment, el Fòrum acabarà amb una cloenda al Centre Cultural Caixa Ontinyent, on tindrà lloc una reunió final per posar-se en comú i fer intercanvi d’experiències.