La collita de la fruïta d’estiu pujarà un 68% a la Vall d’Albaida

La Unió Llauradora preveu, en una primera estimació i “sempre que no hi haja incidències meteorològiques destacables en les pròximes setmanes”, un augment de la collita de fruita d’estiu a la comarca de la Vall d’Albaida del 68% sobre la passada campanya que va resultar “desastrosa” amb una baixíssima producció.

El secretari general de La Unió, Carles Peris, acompanyat de representants sectorials i territorials de la Vall d’Albaida, ha recorregut aquesta setmana diverses explotacions de la zona i ha visitat també la Cooperativa Cofrudeca a Bèlgida.

L’organització preveu al voltant de 5.355 tones de fruita a la comarca, de les quals 2.390 t, seran de bresquilles, 456 t, d’albercocs i 2.500 de prunes. En relació amb la passada campanya pot haver-hi un increment del 23% en el grup de bresquilles, nectarines i paraguaians; del 44% en albercocs i del 170% en prunes.

Són xifres encara baixes en comparació amb la mitjana dels últims quinze anys. Quasi el 40% de la producció de fruita d’estiu de la Comunitat Valenciana està localitzada a la comarca de la Vall d’Albaida.

Concentra el 48% de la pruna, el 46% de l’albercoc i el 37% de la bresquilla.
Des de l’entitat expliquen que “la collita ve avançada i va tindre una bona floració i quallat a conseqüència de no haver tingut cap episodi meteorològic negatiu, encara que hi ha zones on s’ha detectat estrés hídric en l’arbratge a conseqüència dels episodis de vents de ponent i calor excessiva”.

Els productors destaquen les dificultats per a trobar mà d’obra especialitzada per a dur a terme tant les tasques d’aclarit com les de recol·lecció de la fruita.

També denuncien l’augment de les importacions de fruites d’altres països. Així, denuncien que en els últims deu anys, la UE les ha incrementades un 79%, amb Turquia, Xile i Sud-àfrica al capdavant. “L’evolució de Turquia ha sigut espectacular. En l’última dècada ha augmentat els seus enviaments als mercats europeus en un 425%”.