El Museu Tèxtil obri hui les portes al públic

Ontinyent obria aquest dilluns les portes del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana a les visites del públic en general, en un dia que era qualificat pels assistents com a “històric”.

L’alcalde d’Ontinyent i president de la Fundació Museu del Tèxtil, Jorge Rodríguez, recordava el camí iniciat “quan fa 11 anys ens vam posar a treballar en un projecte que de vegades pensàvem que no podríem emprendre”. Així destacava que aquest és un projecte “doblement coral” no només pel treball sinó també pel finançament, on han participat l’Ajuntament d’Ontinyent, la Diputació de València, la Generalitat Valenciana i la Unió Europea.

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, destacava que fins a arribar a aquest dia, la Fundació “ha transitat per camins complexos”, posant en relleu la implicació directa del President Ximo Puig i de la Generalitat, “que continuarà estant al costat d’Ontinyent, la Vall d’Albaida i la Comunitat Valenciana”. El vicepresident de la Diputació de València, Carlos Fernández Bielsa, recordava l’esforç de la Diputació per participar també del projecte, “que serà un referent de cura de la nostra història, un focus d’atracció turística, i un llegat meravellós per al futur. Un treball conjunt i de l’alcalde en concret que és un gran exemple de com recuperar la nostra història per tenir un futur millor”, manifestava.

El president de Caixa Ontinyent, José Pla, també destacava el treball conjunt i el caràcter històric d’un dia “on donem un impuls al tèxtil, que deu continuar sent una part fonamental de l’economia local”. El president d’ATEVAL, Pepe Serna, apuntava per la seua part que aquest “és un projecte a mitjà i llarg termini, que deurà continuar sent prioritat per part de tots com a element de referència, d’un gran valor històric, que ens represente i ens faça sentir orgullosos d’allò que tenim ací”.

Des de la coordinació del projecte de museïtzació intervenien el professor de la UV, Rafael Gil, i la historiadora de l’Art i Màster en Patrimoni, Marta Berlanga. Gil explicava que “el museu ha estat un somni que finalment veu la llum de la forma adequada”, explicant que el discurs museístic és un relat senzill a partir de les 3 fases dels processos del tèxtil des d’una perspectiva històrica.

Berlanga posava en relleu “la nova etapa” que s’obri per visibilitzar i difondre el patrimoni industrial i tèxtil valencià, i recordava que el discurs museogràfic canviarà i s’adequarà una volta finalitzen les obres de la Fase II del museu, actualment en execució en la nau més propera al riu Clariano, que juntament amb la nau ja construïda tindrà ús com a espai expositiu i d’activitats que suposen un impuls per al teixit econòmic de la zona.

El Museu ja es pot visitar pel públic en general de 10:00 a 13:30 i de 17:00 a 19:30 hores amb entrada lliure. A més, s’han preparat diverses activitats per als més menuts, aprofitant les vacances nadalenques, els dies 26 i 29 de desembre i el 2 i 4 de gener.