El Museu Tèxtil: un motor per a impulsar Ontinyent

Un motor per a impulsar el valor de la ciutat d’Ontinyent. Això és en el que busca convertir-se el Museu Tèxtil d’Ontinyent. Aquest ha viatjat des del Palau de la Vila fins a l’antiga fàbrica de Revert perquè siga la gent la que viatge fins ell. I va ser en la seua nova llar on va tenir lloc la presentació del projecte el dimecres 21 de juliol, del qual s’encarrega el despatx d’advocats Soler&Torró.
L’interès dels veïns d’Ontinyent va ser el principal assistent, els quals van arribar puntuals a la cita amb el Museu. Tenien rostres diferents, però tots expressaven la mateixa cara d’atenció asseguts en les cadires. Els habitants de la ciutat asseguraven que la clau per al seu èxit és que siga un museu dinàmic i viu, que no sols aporte valor a la ciutat, sinó a tot el país. A més, defensaven que és una iniciativa que sumarà i que atreurà visitants, així com apuntaven que el Museu forma part de l’essència d’Ontinyent, en ser molt representatiu de la seua tradició. La signatura del conveni que manté la Fundació del Museu Tèxtil amb Caixa Ontinyent va posar el punt final a l’acte.
Des de la perspectiva política, Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, va recordar la necessitat d’un Museu Tèxtil a la Comunitat Valenciana, així com de la seua millora i rehabilitació. A més, va emfatitzar la idea de la creació del centre de formació, que compartirà el mateix espai. Per part seua, Pepe Pla, president de Caixa Ontinyent, va subratllar l’interès que ha mostrat la ciutadania pel projecte i el suport econòmic de Caixa Ontinyent, que ha estat crucial per a portar endavant les obres del Museu. A més, Pepe Serna, president d’ATEVAL, va confessar que aquest projecte és un orgull, no sols per al sector del tèxtil de la Vall d’Albaida, sinó també per al de la Comunitat Valenciana. “Es convertirà en un punt emblemàtic per a Ontinyent perquè serà viu, dinàmic, un espai per a reunir-se. A més, ajudarà a la formació i orientació. El projecte dels arquitectes és fruit d’aquestes idees”, va prometre Serna. El president d’ATEVAL va confessar que confia que puga ser l’inici que el Carrer Major tinga vida. D’aquesta manera, si alguna cosa queda clara, és que, entre les seues cartes, aquest projecte és la major aposta.
Un altre actor protagonista en aquesta obra és el despatx d’arquitectes de Silvana Soler i Natxo Torró, que és l’encarregat de dirigir les obres del Museu Tèxtil, el qual està ja redactant la fase II, que va en la mateixa línia que la primera. Aquest també abordarà la construcció del centre de formació. Soler i Torró van assegurar que dipositaran tots els seus coneixements per a construir un referent. Així, la ubicació del Museu Tèxtil el converteix en una parada obligatòria per a aquells que es dirigeixen cap a la plaça de la Concepció o el Carrer Major.