“El paraíso caía hacia Onteniente”, quan Camilo J. Cela va situar el edén a la nostra ciutat

“En el Paraíso Terrenal (que según el sabio estudio del presbítero don Vicente Martínez Chiva, alias Vicentico, caía hacia Onteniente) todo era riqueza y bienestar y holgura: la fresa silvestre llegaba hasta el tamaño del melón, la víbora acariciaba en vez de envenenar, la tímida violeta lucía poderosa comoun ramo entero de claveles y al verderol, al franciscano verderol, llamaban pavo real los forasteros. En el Edén, antes de que Eva infringiese el mandato, nadie pensava en la ruinosa pelea del hombre contra el violento y sanguinario dragón Tihamat”.

En aquest text va plasmar el premi nobel de literatura Camilo José Cela una idea: el paraíso caía hacia a Onteniente (sic). Se li atribueix a un personatge (el pare Vicentico) i a un suposat estudi que havia realitzat. La història està datada el 9 de novembre de 1961. És un relat curt titulat ‘Eva i Adán’ que configura un dels 26 textos que constitueixen l’obra ‘Gavilla de fábulas sin amor’.

Il·lustracions de Picasso

El llibre no és dels més recordats del nobel autor, entre altres, de títols memorables com ‘La colmena’ o ‘La família de Pascual Duarte’, entre altres novel·les que marquen el seu major reconeixement en el panorama literari espanyol del segle XX. No obstant això, ‘Gavilla de fábulas sin amor’ contenia un al·licient fora del comú. El llibre estava il·lustrat amb 32 dibuixos del genial pintor Pablo Picasso.Va ser, per tant, un treball concebut com un diàleg artístic entre text imatges en el qual van confluir dos dels noms més significatius de la cultura espanyola.

És una obra que es pot adquirir, de mitjana, per una mica menys de 15 euros en el mercat, en una reedició recent de 2018. En altres casos, en algunes pàgines web l’obra es pot adquirir de segona mà, fins i tot a preciós més baixos, entre els 3 i els 5 euros, depenent de l’any d’edició i de l’estat de conservació de l’exemplar.

No obstant això, hi ha una llibreria danesa, Andersens Antikvariat, a la ciutat de Glostrup, que ofereix una primera edició de 1962 signada pels autors, per l’escriptor Camilo José Cela i Pablo Picasso, i situa el preu en 5.537 euros més despeses d’enviament des de Dinamarca. Un autèntic capritx per a col·leccionistes que vulguen posseir un dels 80 exemplars d’aquella primera edició limitada que portava impresa la signatura dels dos genis que van conrear la seua amistat durant dècades.

El paradís

Com va poder arribar l’escriptor Camilo José Cela a situar el paradís cap a Ontinyent? La pregunta quedarà sense resposta. I no va ser per falta d’intents. Cela va morir al gener de 2002. Però molt abans podia haver pogut comparéixer a la nostra ciutat i haver explicat el que es convertiria en una llegenda literària.

Efectivament, en l’II Congrés Nacional de les Festes de Moros i Cristians, celebrat a la nostra ciutat en 1985, existia una proposta perquè l’escriptor inaugurés la trobada amb una ponència. La iniciativa partia d’Antonio Lacueva, qui va assumir la presidència per uns mesos donant, posteriorment, relleu a José Bas Terol. El motiu que impulsava la proposta era el vincle que l’escriptor havia mantingut amb les festes de Moros i Cristians d’Alcoi on va arribar a vestir-se, desfilar i fins i tot disparar amb l’arcabús, alguna cosa que el mateix Cela definiria com un autèntic “orgasme”.

La proposta de Lacueva no va tirar endavant, però l’advocat ontinyentí va mantenir correspondència amb l’escriptor gallec per a qüestionar-li sobre el tema de la ubicació del paradís terrenal a la nostra ciutat. Camilo José Cela va contestar aquella carta limitant-se a reproduir el text que encapçala aquest reportatge i agraint l’interés mostrat per la seua obra literària.