EL PERTE destinarà part de les ajudes a sectors que aborden reptes de sostenibilitat com el tèxtil

Davant la pròxima convocatòria sectorial del PERTE d’Economia Circular que es publicarà d’ací a poc, ATEVAL, en col·laboració amb l’empresa Fi Group, ha organitzat hui una jornada informativa per a conéixer les oportunitats de finançament públic per al sector tèxtil i la seua cadena de valor. Les inversions previstes inclouen ajudes per valor de 492 milions d’euros i la major part de les subvencions d’aquest projecte estratègic es destinaran a sectors que aborden reptes de sostenibilitat, com el tèxtil.


L’acte ha sigut seguit per més d’una trentena d’empresaris tèxtils i ha comptat amb la participació Manuel Rosalén, Director General d’Indústria de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme; José Monzonís, Director General Corporatiu de l’Observatori del Tèxtil i la Moda; Pepe Serna i Salomé Beneyto, com a President i Gerent d’ATEVAL, respectivament, i la participació de representants de Fi Group i de l’Institut Tecnològic AITEX.
L’economia circular suposa un sistema de producció i consum en el qual s’optimitzen els recursos i es minimitzen els residus generats. Per a això serà necessari impulsar la transició de l’actual model econòmic lineal basat a produir-consumir-tirar cap a un altre en el qual es reduïsca la petjada ecològica fomentant accions com el reciclatge i la reutilització dels productes.


Cal recordar que el sector tèxtil, tradicionalment amb consums energètics significatius i amb cada vegada més imposicions i necessitats en l’àmbit de la circularitat, s’enfronta a un moment crític d’apostar per noves solucions tecnològiques, que li permeten complir amb els objectius imposats per les diferents normatives mediambientals a futur i que permeten millorar la seua competitivitat gràcies a una baixa dependència dels combustibles fòssils i a la implementació de noves formes de fabricació i gestió de residus.
En aquest context, Claudia Marín, Industry Strategy Granter de Fi Group, ha sigut l’encarregada de presentar el PERTE d’Economia Circular, en el qual col·laboren les diferents administracions públiques, empreses i centres d’investigació i que busca accelerar la transició cap a un sistema productiu més eficient i sostenible en l’ús de matèries primeres. Per a això hi ha previstes, inversions que inclouen ajudes per valor de 492 milions d’euros i s’espera mobilitzar recursos superiors als 1.200 milions fins a l’any 2026. Una de les dues línies clau d’aquest pla estratègic se centra en actuacions sobre sectors clau com el tèxtil.


Des de l’Institut Tecnològic AITEX, Eduardo Fages, cap de Grup d’Investigació de Sostenibilitat ha exposat les solucions en matèria de residus que té el sector tèxtil per a fer front a les noves legislacions i que s’estan experimentant des d’AITEX. Com ha explicat, la llei de residus i sòls contaminats obligarà a recollir el residu tèxtil de manera separada a partir de 2025. Això afegit a futures normes, com la d’ecodisseny, l’ecotaxa que tindrà que s’imposarà a través de la Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAPs) i els ecoetiquetatges premiaran la inclusió de matèries reciclades. “Pel que serà important millorar la productivitat de tota la cadena de valor tèxtil”.
Segons ha explicat, les millores es poden entroncar en 3 pilars:
– Tecnologies que milloren la identificació i separació de residus a través de major precisió o fins i tot automatització.
– L’eficàcia i eficiència de processos de valorització a través d’evolució de la maquinària útil per a cada tipus de residu segons la següent vida que se li vaja a donar.


– La traçabilitat a través de millores tecnològiques que valoren eixe material reciclat.
La jornada ha acabat amb una taula redona que ha comptat amb la participació de Raúl García, Director General de Recuperats Llacer SL; Jorge Mataix, Director General de Belda Llorens Yarns; Rafa Agulló, cap d’Operacions de INTERFABRICS SL, Grup Aquaclean i Pablo Gallego, Promotor Nacional d’Humana Spain i que ha estat moderada per la gerent d’ATEVAL, Salomé Beneyto.
En aquesta, s’han posat sobre la taula els principals reptes que identifiquen les empreses enfront del tsunami legislatiu que li ve al sector tèxtil, així com els mitjans que necessiten per a poder-los afrontar i que se centren en inversió i ajuda. Que les ajudes siguen realment efectives dins del termini i en la forma corresponent per a desenvolupar i modernitzar la indústria i per una altra rebre el suport per part de les grans cadenes/marques que realment valoren l’acreditació d’impacte ambiental de les peces.
D’altra banda, s’ha valorat la col·laboració i la creació de xarxes cooperació per a poder-se adaptar a les noves legislacions. Respecte a l’accessibilitat de la convocatòria de subvencions inclòs el PERTE d’Economia Circular les empreses consideren que és una oportunitat per a fer un salt tecnològic que és necessari per al sector.


Amb tot, el director general d’Industrial, Manuel Rosalén ha assenyalat que “les empreses que no aposten per fer el salt a una economia circular i sostenible tindran un recorregut molt curt. Es tracta d’una oportunitat i no esteu sols, compteu amb un teixit associatiu molt potent de la mà d’ATEVAL, al costat del Consell intertèxtil Espanyol, AITEX i per descomptat aquesta Conselleria d’Indústria, que també traurà la seua línia d’ajudes a partir de la setmana que ve. És important i per això som ací, que us sentiu amb forces i amb el degut acompanyament associatiu i administratiu per a dur-la a terme”.


La jornada ha finalitzat amb un café networking en el qual els assistents i ponents han pogut continuar compartint les seues inquietuds respecte als nous reptes que planteja l’Economia Circular.