El PSOE presentarà una proposta a l’Ajuntament d’Ontinyent, per a la reactivació de la “Comissió per a la recuperació de la Memòria Democràtica”, com a eina per a garantir el foment, la divulgació, el coneixement i la dinamització de les activitats “memorialistes” a la ciutat, i de les ajudes que altres Administracions puguen convocar a tal fi. La Diputació de València ha publicat en el BOP de 7 de juny l’anunci de la resolució de la convocatòria de subvencions destinades a projectes de recuperació de la Memòria Democràtica a la província de València en 2024, en la qual es detallen els ajuntaments beneficiaris de la concessió d’aquestes subvencions, i la desestimació dels projectes relacionats en aquest, entre les quals es troba Ontinyent.
“No deixa de sorprendre que siga una diputada d’Ontinyent, l’encarregada d’eixa àrea, la que no vulga que la ciutat es beneficie de les ajudes per a projectes de recuperació de la memòria democràtica” manifesta el regidor de la formació, Jose Antonio Martinez. El PSOE considera “un mal precedent” que l’Ajuntament d’Ontinyent no s’haja beneficiat de les ajudes de la Diputació de València per a activitats en matèria de memòria democràtica.
El portaveu municipal de la formació socialista, Jose Antonio Martinez, qualifica “d’oportunitat perduda de convertir Ontinyent en un referent en la recuperació activa de la Memòria Democràtica”. “S’ha de mantindre un compromís ferm en una matèria tan vinculada als valors de la dignitat com és la Memòria Democràtica” ha declarat Martinez. “Aquesta Comissió, porta anys paralitzada, ara més que mai es necessita una Comissió amb caràcter cívic per a la recuperació de la Memòria i la Dignitat per a oferir una resposta més democràtica i plural, davant la Llei de la Concòrdia de Mazón.
El Grup Socialista municipal reclama que no quede en l’oblit el reconeixement, homenatge i preservació de la memòria democràtica, com a record a totes les víctimes del colp d’estat, la guerra i la dictadura. Per a això és necessari que la Comissió es mantinga i s’aposte decididament pel seu treball, i que vaja molt més enllà, en la tasca de donar a conéixer els fets i recuperar els espais de la Memòria.
En la mateixa línia, denuncien “l’estat d’abandó dels exteriors d’alguns dels refugis, inversions importants, a les quals després no se li dona manteniment” i “potenciar el treball d’aquesta Comissió”. Així mateix, demanarà que des de l’Ajuntament d’Ontinyent se sol·licite a les institucions supramunicipals, Diputació i Generalitat valenciana, es comprometen a mantindre les partides econòmiques, responent a les necessitats dels col·lectius memorialistes valencians i realitzant “la necessària” labor de divulgació i defensa dels valors democràtics.
A més, el PSOE demana que l’Ajuntament sol·licite tant al govern autonòmic com al provincial “la col·laboració activa amb totes les associacions memorialistes i promoure mesures de reparació, defensa, restauració i reconeixement dels drets de totes les víctimes, així com a facilitar els processos d’exhumació”. “L’Ajuntament ha de mantindre una comunicació fluida amb les associacions memorialistes i ajudar-los en els seus objectius que, són molts i necessiten molts recursos. Ells treballen desinteressadament per les víctimes i el temps juga en contra seua”, ha dit Jose Antonio Martinez.
La proposta que es presentarà també demana que l’actual equip de govern es comprometa a sol·licitar totes les línies d’ajudes tant de la institució provincial com de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), si es convoquen.
El PSPV-PSOE ja va denunciar “la destralada a la memòria democràtica” del PP-VOX: “Mazón se suma a la ultradreta en negar-se a homenatjar les víctimes del colp d’estat, la guerra civil i la dictadura” el portaveu municipal socialista preocupat” en aquesta matèria es requereix major atenció davant els atacs dels negacionistes que són capaços de negar-se a donar el mínim respecte pel record de les persones que en el seu moment van lluitar perquè hui tots gaudim de les llibertats i els drets que la Democràcia comporta” En el mateix sentit, defineix com a “alarmant i esgarrifós” la derogació de les lleis de Memòria Democràtica i la negació de l’existència de les víctimes sense reparar.
Per a Martinez, el foment de la Memòria Democràtica “és tindre empatia per tots aquells valencians i valencianes que continuen buscant en les cunetes del nostre país als seus familiars. I entendre l’obligació d’avançar al següent esglaó en la construcció de la qualitat democràtica del nostre país, de la mateixa forma que l’han fet les principals nacions al voltant del món”.