El repartiment de la pólvora de les Festes es podrà realitzar en un sol dia

Foto de 2clicks

El període màxim d’emmagatzematge pólvora negra que s’usa en els actes d’arcabusseria de les festes de Moros i Cristians s’amplia de 72 a 96 hores, des de l’inici del repartiment de pólvora fins a l’inici de l’últim acte d’arcabusseria associat a cada repartiment. Així ho ha publicat el BOE aquest dimarts 28 de juny.

Així mateix, i excepcionalment, “previ informe favorable de la Intervenció d’Armes i Explosius de la Comandància de la Guàrdia Civil, el còmput de 96 hores es podrà iniciar en el dia i hora del començament del primer acte d’arcabusseria, quan el transvasament i repartiment s’haja de realitzar amb un o diversos dies d’antelació als actes d’arcabusseria”, diu el text.

Es tracta d’una de les demandes més esteses en el món de la festa, a causa dels problemes de logística i de despeses que comportava fer el repartiment en dos dies. La proposta porta negociant-se des de fa mesos entre membres de Compromís, entre els quals destaquen el diputat de les Corts, Jesús Pla i la que era llavors secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i el govern de l’Estat.

Des de 2017, els festers d’Ontinyent han d’acudir en dues ocasions a Santa Anna o al poliesportiu (depenent de l’any) per a poder recollir la pólvora necessària per a participar en els actes d’arcabusseria: primer el dimecres de la Setmana Gran i després, de nou, el dilluns de les ambaixades. Ara, amb el canvi de normativa es podria dur a terme en una mateixa jornada.