El tèxtil local es mobilitza pel temor de les cessions d’Europa al nord d’Àfrica

Després d’una dècada de negociacions, l’acord Paneuromediterrani (un tractat de lliure comerç entre la UE i els països del nord d’Àfrica) podria quedar tancada i amb unes regles d’origen negociades que podrien suposar l’extinció de part de la indústria tèxtil espanyola. Alguna cosa que, a escala local, podria traduir-se en la desaparició d’algunes de les empreses d’Ontinyent i la zona.

El president d’ATEVAL Comunitat Valenciana i del Consejo Intertextil Español, l’albaidí Càndid Penalba, es desplaçava fa uns dies a Brussel·les per a mostrar la seua “preocupació” per l’actual negociació de les regles d’origen en la convenció Paneuromediterrània, a la Secretaria d’Estat de Comerç i a la Comissió Europea. Penalba assistia acompanyat pel president de la patronal tèxtil europea Euratex, Klaus Huneke i per altres empresaris europeus.

Països del nord d’Àfrica, concretament, el Marroc, Tunísia, Líban i Egipte han sol·licitat concessions a la Comissió Europea que, en cas de ser acceptades, “tindrien unes conseqüències que suposarien un descens inassumible dels nostres intercanvis comercials”, segons han destacat des del Consejo Intertextil liderat per Penalba, i amb l’ontinyentí Felipe Carrasco com a secretari general.

La situació és “molt preocupant. Estem davant un problema molt greu”, manifesta el secretari general. Per ara, Penalba ha aconseguit el suport del Ministeri d’Indústria “i la Comissió Europea és conscient d’això”. Per a poder elevar la pressió a Brussel·les, “s’ha demanat que la resta de patronals dels altres països europeus demanen als seus governs el seu total suport”, conclou Felipe Carrasco.

De moment, segueixen les negociacions en la Comissió Europea i des d’Ontinyent, Càndid Penalba i Felipe Carrasco, juntament amb ATEVAL i el Consell Intertextil Español, continuen treballant i sol·licitant suports per a aconseguir frenar una negociació “en perjudici de la indústria espanyola”.