El sector tèxtil sempre ha anat per davant a l’hora de detectar les necessitats del mercat. L’empresariat va veure amb l’arribada de la pandèmia una oportunitat de negoci en la branca sanitària del tèxtil, per a alguns era la primera vegada que realitzaven una incursió en aquest camp, mentre que per a uns altres era adaptar teixits amb els quals ja comptaven per haver apostat prèviament per la I+D. No era un camp fàcil, requeria en moltes ocasions d’assessorament, formació, d’una guia que arribava de la mà de l’Associació d’empresaris tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL) i amb el suport de les administracions.
“El tèxtil cerca noves oportunitats, no és que es deixe de costat l’especialització sanitària, sinó que s’obre la porta a més sectors, per la qual cosa apostem per l’especialització en tèxtils sostenibles, tècnics i avançats”, explica Salomé Beneyto, gerent d’ATEVAL. Per a treballar en aquest sentit, el conveni que ATEVAL manté amb l’Ajuntament d’Ontinyent i que va posar en marxa un clúster sanitari, s’ha renovat en el ple de la setmana passada, posant l’accent en els tèxtils sostenibles, tècnics i avançats.
Aquest acord va començar amb una inversió municipal de 150.000 euros l’any 2020, es va repetir la mateixa quantitat a l’any següent i ara en 2022 minvament significativament fins als 60.000. El total dels diners invertits en els tres últims anys és de 360.000 euros. Segons el regidor de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda, el conveni pretén “ajudar les empreses a convertir la seua producció totalment o parcialment, davant el nou escenari resultant de la pandèmia”.
La nova orientació que pren el suport al sector, també pot llegir-se en termes d’ocasió, ja que, com apunta Salomé Beneyto, “s’acaba d’aprovar nova Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, que afecta les empreses del tèxtil, per la qual cosa hauran de posar-se les piles. La relació d’iniciatives que durem a terme, poden ajudar-les en aquest sentit”.
Fires Techtextil i Techprocess
Les línies d’actuació que contempla el conveni seguiran el camí traçat pels seus predecessors. De manera singular, expliquen des d’ATEVAL, inclourà l’assistència d’empreses a diferents accions comercials, entre les quals destaca les fires Techtextil i Techprocess, que precisament estan dedicades als tèxtils tècnics i no teixits i processament tèxtil. Ambdues estan incloses en Heimtextil “que enguany se celebrarà el mes de juny i que servirà com una visita inspiradora per a captar tendències en aquests sectors especialitzats“, detalla Salamó Beneyto, gerent d’ATEVAL.
Una altra de les peticions que s’ha fet és l’elaboració d’un cens d’empreses tèxtils, que determine quants negocis existeixen d’aquest sector. Per a això es requereix un pla de visites, fer l’inventari de les empreses, determinar les seues necessitats i capacitats i dissenyar un catàleg on s’incloga no sols les signatures tèxtils, sinó les de matèries annexes com a maquinària, per exemple.
Es continuarà amb les accions d’assessorament per part de l’Oficina Tècnica situada en ATEVAL; hi haurà consultaria d’empreses amb una anàlisi inicial que determini les seues necessitats; es coordinaran accions formatives; es realitzaran jornades sobre Ecodisseny en l’àmbit dels tèxtils sostenibles i tècnics avançats, entre altres.