El tèxtil valencià creix un 13% respecte a abans de la pandèmia

ATEVAL ha celebrat aquest dimecres el seu comité executiu al Campus d’Alcoi de la UPV.

ATEVAL ha celebrat el seu comité executiu en les instal·lacions del Campus d’Alcoi de la UPV, on ha exposat a tots els integrants l’evolució (positiva) de les xifres del sector en els últims tres anys, i ha donat compte de l’agenda corporativa i les relacions institucionals gestionades des de l’entitat.

Pepe Serna, president d’ATEVAL, ha assenyalat que “el sector és molt resilient, ha aguantat el tipus aquests tres últims anys des que es va iniciar la pandèmia, la crisi energètica i la guerra d’Ucraïna. S’està mantenint el nivell d’ocupació, el nombre d’empreses també i la xifra de negoci ha augmentat aquests tres últims anys un 13% i l’exportació al voltant d’un 18% des de 2019″.

Serna ha reconegut, de la mateixa manera, que “això no impedeix que hi haja dificultats derivades de la crisi energètica, la inflació i les despeses financeres són molt altes i el poder adquisitiu està caient. Som conscients que no som un sector de primera necessitat i estem patint les conseqüències de la crisi general que hi ha”.

Parc Científic i Grau en Enginyeria de Disseny i Moda tèxtil

Pau Bernabéu, director del Campus d’Alcoi de la UPV, ha comentat la bona sintonia entre la universitat i la patronal del tèxtil valencià, i ha assenyalat els dos grans projectes en els quals estan col·laborant com són la recuperació de la formació tèxtil a la Comunitat Valenciana, amb el Grau en Enginyeria de Tecnologia, Disseny i Moda Tèxtil i la posada en marxa del Parc Científic de les Comarques Centrals que cobrirà àrees de coneixement com la IA, robòtica, mecànica o química.

Bernabéu ha destacat que a més, “volem treballar amb ells la creació d’un Màster d’Industrials, que completen la formació que necessitaran, no sols la indústria tèxtil sinó la indústria d’aquestes comarques. Volem convertir aquest politècnic en el politècnic dels ensenyaments de les comarques centrals, amb part de la docència impartida directament en les empreses. Precisament, coneixement i el talent és el que necessiten les empreses tèxtils per a poder competir”, ha indicat Pepe Serna.

La recuperació superior tèxtil amb tot el coneixement que suposa i sumant coneixement complementari com puga ser la química, les noves tecnologies, l’economia sostenible o la digitalització juntament amb el Parc Científic de les Comarques Centrals resulta clau per a la formació i atracció del talent necessari per a la indústria del territori i per a la investigació, innovació i transferència de tecnologia.