Electro-Recamp SL rehabilita la campana més gran de València

L’empresa ontinyentina Electro-Recamp SL ha sigut l’encarregada de rehabilitar el conjunt de campanes de l’església Sants Joans de València. La particularitat és que, entre elles, es troba la campana més gran de València de volteig, ‘L’Evangelista’, més coneguda com ‘El Borrego’, de 2.098 kg, ja que, com indica el restaurador Vicent Tomás, “la més gran és la del Micalet, però està fixa, no volteja”. Una de les seues particularitats, és que ‘El Borrego’ compta “amb unes anses antropomorfes, com es dissenyaven antigament les campanes, amb més detall. La seua última refosa és de l’any 1738”, afig.

Aquest grup de bronzes es caracteritza, tal com indiquen des de Electro-Recamp, “per ser un conjunt de campanes molt harmonitzat, realitzat a Silla en la dècada dels 40”. Des d’aquest taller ontinyentí especialitzat s’ha fet la neteja dels bronzes, s’han instal·lat nous contrapesos de fusta i s’ha posat en funcionament el rellotge.
De les set campanes, s’han rehabilitat cinc, perquè dues, ‘María’ i ‘Pere’ van ser restaurades en 2006. Ara les campanes ja restaurades s’exposen dins del temple, situat al costat del Mercat Central de València i estan duent a terme els tràmits administratius per a pujar-les a la torre aquest mateix mes.
Des del taller *ontinyentí dels germans Vicent i César Tomás, originaris d’Atzeneta d’Albaida, compten amb una llarga experiència. “Quan el nostre oncle es va jubilar, decidim seguir amb el seu llegat i posar en pràctica tot el que havíem aprés d’ell i els seus anys d’experiència”, expliquen.
Entre els treballs recents que han portat a cap destaquen la campana ‘Juana Paciencia’, propietat de l’Ajuntament d’Osca, amb escuts de la ciutat, i tenen previst restaurar els contrapesos antics de les campanes d’Albaida, “perquè siguen peces de museu”.