Els 18 represaliats en la fossa del cementiri d’Albaida seran exhumats

El Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida i la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València han signat un conveni de col·laboració per tal de procedir a la localització, l’exhumació i la identificació de les víctimes del franquisme de la fosa comú del Cementeri Municipal d’Albaida i que les seues famílies puguen recuperar les restes.

El projecte serà coordinat per l’equip professional Grupo Paleolab i amb la participació essencial de Cavea Patrimonio Cultural, els quals han estat treballant i col·laborant prèviament amb altres projectes de recuperació de memòria històrica a Paterna, Almansa i Ontinyent, entre altres. La quantia de la subvenció és de 93.624,34 euros i l’execució del projecte haurà de produir-se abans del novembre del 2023. Els descendents dels represaliats i els ajuntaments d’Albaida i Benigànim han rebut amb satisfacció la notícia després de veure rebutjada per part de la Conselleria de Memòria Democràtica una primera petició d’ajuda a conseqüència de la falta de fons.

A hores d’ara només es té coneixement de l’existència de dues foses comunes del franquisme a la Vall d’Albaida: la d’Ontinyent, ja exhumada, i la d’Albaida. Per tant, amb l’exhumació d’aquesta última, és possible que la Vall d’Albaida passe a ser una comarca lliure de fosses. Fa uns dies, els familiars van ser informats amb detall sobre els passos que se seguiran en una reunió celebrada en el consistori d’Albaida.

A l’acte d’aquest dijous celebrat al cementeri municipal d’Albaida han assistit familiars de les víctimes, Victoria Domínguez i Aurora Bellver i tècniques de Cavea Patrimonio Cultural, que executaran i duran a terme el projecte. Pel que fa a la representació institucional, també han estat presents el diputat de Memòria Història de la Diputació de València, Ramiro Rivera, membres del Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida, Josep Antoni Albert i Quilis, alcalde d’Albaida, Fede Vidal Martínez, alcalde d’Alfarrasí en representació de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida i regidors d’ambdós ajuntaments.

Els repressaliats

El 10 de juny del 1939, onze veïns de la Vall d’Albaida foren injustament processats, assassinats i soterrats en una fossa comuna al cementeri d’Albaida, segons testimonis i documents. Sis dies més tard, el 16 de juny, set valldalbaidins més foren executats, víctimes també de la repressió franquista, i soterrats a la mateixa fossa. Els seus noms són: Emilio Carbonell Guarner (Benigànim), Joaquín Cuquerella Benavent (Benigànim), Antonio Moscardó Vayà (Benigànim), Vicente Ramon Moscardó Vidal (Benigànim), Manuel Segrelles Blasco (Albaida), Francisco Segrelles Blasco (Albaida), Vicente Seguí Vidal (Albaida), osé Maria Senabre Gomar (Benigànim), Bautista Soler Bataller (Albaida), Enrique Tormo Tormo (Albaida), José Maria Tudela Mateu (Benigànim), Manuel Benavent Sanz (Benigànim), Bautista Cuquerella Sanchis (Benigànim), Miguel Cuquerella Sanchis (Benigànim), Antonio Ferrándiz Chafer (Albaida), Perfecto Ribes Tudela (Benigànim), Rafael Sempere Tormo (Albaida), Bautista Soler Vicedo (Albaida).