Els abonaments per al tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi seran gratuïts a partir de setembre

El dimarts se celebrava la primera sessió del debat de l’estat de la nació. En ella, el president, Pedro Sánchez, anunciava una sèrie de mesures de caràcter excepcional per a combatre la inflació provocada, entre altres coses, per la guerra a Ucraïna. Entre aquests anuncis destacava, especialment, un d’ells: la gratuïtat del transport públic.

“El Govern bonificarà el 100% de tots els abonaments de diversos viatges per als trens del servei públic de Rodalia, Rodalies i Mitjana distància operats per Renfe”, anunciava Sánchez. Entre aquests trens es troben els de la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi. La mesura s’aplicarà per als viatges compresos entre l‘1 de setembre i el 31 de desembre de 2022. Únicament seran bonificables i gratuïts els abonaments multiviatge, amb l’objectiu de beneficiar a aquells que viatgen amb freqüència per qüestions de treball o estudis, per exemple. A més, amb la mesura es busca captar a nous viatgers que puguen fer ús del transport públic i deixar el cotxe privat, reduint així el consum de gasolina o dièsel.

Cal destacar que no s’aplicarà aquesta bonificació als bitllets senzills o d’anada i tornada, sinó aquells que compten amb un abonament de 10 o 30 viatges, o viatges il·limitats com els que ofereixen els abonaments mensuals. Des de la plataforma Indignats amb Renfe declaraven en un primer moment que “és una mesura que ens sembla bé, encara que el que més es necessita és un servei de qualitat (o almenys un servei)”. I és que els usuaris d’aquesta línia en concret fa anys que denuncien els retards i les deficiències del servei en una línia que ha vist perillar la seua continuïtat en diverses ocasions per una clara falta d’inversió.

Aquesta mesura serà, en principi, únicament durant tres mesos, però arribarà abans de la previsió del tancament de la línia per a executar les obres que permeten la seua modernització. Cal recordar que a la fi de 2021 s’anunciava que aquestes obres provocarien, en algun moment de 2023, la suspensió del servei durant aproximadament un any.

La Vall Ens Uneix

A la fi del passat mes de juny el diputat de la Vall Ens Uneix, Joan Sanchis, presentava una moció, que es debatrà en el pròxim ple de la Diputació de València, per a reclamar al Ministeri de Transports la gratuïtat del tren. Davant l’anunci de Sánchez, el partit comarcalista ha reaccionat en les seues xarxes socials animant al president del Govern al fet que siga “atrevit” i que el transport públic siga gratuït per sempre, com a Ontinyent”.

Des de la Val Ens Uneix consideren que aquesta mesura “serviria per a incentivar l’ús del transport públic i com una manera de demanar disculpes per part de l’administració per no estar a l’altura de les necessitats de la població amb un servei de tren modern i de qualitat”. En la moció presentada per Sanchis, també es proposa que la Diputació exigisca els tràmits administratius que corresponga per a millorar el servei, augmentar les freqüències i prevenir impuntualitats i cancel·lacions.