Les obres del col·lector afronten el seu últim i dificultós tram

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha visitat hui les obres del nou col·lector general de la ciutat que es van iniciar ara fa un any i que afronten el seu últim i dificultós tram, en concret, el de la zona pròxima al Pont Vell, del segle XV. Rodríguez ha qualificat la nova infraestructura, executada per EGEVASA, com l’obra més gran d’enginyeria hidràulica mai realitzada a Ontinyent, i ha aprofitat per a agrair tant a la Conselleria de Medi Ambient com a la Diputació de València la seua implicació en una obra que acaba amb els problemes del sistema de sanejament d’Ontinyent generats per la DANA de 2019.

L’alcalde d’Ontinyent ha visitat les obres acompanyades la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, així com per Vicente Fajardo, director General de Global Omnium; Joan Àngel Conca, gerent de l’EPSAR, així com tècnics i membres de l’equip de l’obra, executada per EGEVASA.

L’execució del tram final de l’obra comprén els voltants del Pont Vell, una zona amb un enorme valor patrimonial de protecció paleontològica. Per tal de protegir, assegurar i preservar-lo amb les màximes garanties s’ha dissenyat una intervenció “de cirurgia hidràulica”, segons definició dels tècnics, mitjançant la instal·lació d’una hinca de 185 metres de longitud que realitzarà una perforació horitzontal per davall del Pont Vell fins al final de l’esplanada de Tortosa i Delgado.

Una vegada quede instal·lada aquesta hinca, s’executaran els 44 metres lineals de nou col·lector que queden pendents i així poder connectar-lo amb el traçat que ja està executat riu amunt. Durant la visita, Rodríguez feia valdre que en “una obra d’aquesta magnitud” ha sigut necessària la col·laboració amb l’Ajuntament de diferents entitats i administracions per poder disposar “d’un sistema que protegirà el col·lector i evitarà vessaments incontrolats al riu en futurs episodis de pluges torrencials com la DANA de 2019”, remarcava Rodríguez.

Per la seua part, Juan Angel Conca, gerent de l’EPSAR, es pronunciava en la mateixa línia que l’alcalde al destacar que “era un projecte complicat tècnicament i administrativament perquè implicava moltes administracions”. Era, en paraules de Conca, una actuació “necessària. És una obra social i amb un impacte diari en la salut, en el medi ambient, en el funcionament de les empreses i dels habitatges”.

Cal recordar que l’actuació, que compta amb un pressupost per al col·lector general de 4,7 milions, suposava canviar el traçat per allunyar-lo al màxim del llit del riu. En aquest sentit, ja s’ha executat el 85% de tota l’obra: dels 2.152 metres lineals que el projecte va calcular que s’havien de canviar, ja s’han instal·lat 1.944. A més, dels 5 sobreeixidors previstos, ja s’han executat dos, altres dos estan en execució, quedant sols pendent un per executar.

En el transcurs de la visita, Vicente Fajardo destacava que “les obres van a molt bon ritme. De fet, tot i les intenses pluges registrades fins a abril s’ha aconseguit avançar els terminis previstos en aproximadament sis mesos pel que s’estima que l’obra completa puga finalitzar en la seua totalitat entre finals de 2022 o durant el primer trimestre de 2023”.

Jorge Rodríguez, per la seua part, recordava que l’obra del col·lector general és de 4,7 milions, però que de manera prèvia a esta intervenció ja es va dur a terme altra urgent per restablir l’arribada d’aigües a la depuradora, que ja suposa una inversió d’1,2 milions d’euros. Tant a l’obra del col·lector general com a les actuacions d’emergència posteriors a la DANA, cal sumar tercera fase de l’obra que compren la solució definitiva a la canalització procedent d’Agullent fins a la depuradora en el seu encreuament pel riu Clariano pressupostada en 763.356,80 €, així com l’actuació del desarenador del col·lector d’Ontinyent que compta amb un pressupost de 638.696,98 €; la neteja del col·lector per un import de 248.831,97 € i l’estabilització dels taluts de l’EDAR i la retirada de despreniments dels taluds per un pressupost de 302.426,50 €.

L’alcalde recordava que entorn del riu també s’invertiran al voltant de 4 milions d’euros aportats per l’Ajuntament, la Vicepresidencia Segona de la Generalitat Valenciana i els Fons Feder de la Unió Europea per a la Conversió de la zona d’habitatges de la Cantereria.

Igualment, en l’actualitat estan en obres dos projectes més en l’entorn del riu, la rehabilitació del Pont Vell, per 600.000 euros i de la muralla nord, amb una inversió de 2,4 milions d’euros. En total, fins a 2023 s’invertiran més de 15,4 milions d’euros en actuacions patrimonials i contra el canvi climàtic en l’entorn del riu Clariano.