Els alcaldes reclamen avançar les ajudes després del gran incendi

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha explicat aquest matí que la institució provincial, amb el seu caràcter de més proximitat als municipis, posarà en marxa tota una bateria d’ajudes per a les localitats afectades pel devastador incendi que n’ha arrasat prop de 3.000. hectàrees entre les comarques de la Vall d’Albaida i la Safor. Aquest anunci ha tingut lloc en una reunió mantinguda aquest matí a la Casa de Cultura de Montitxelvo i en la qual han participat alcaldes i regidors dels municipis afectats. Un dels motius de preocupació que han traslladat els edils a la cúpula de la Diputació de València ha estat totes les conseqüències que ha deixat l’incendi “per a les infraestructures del reg i en molts camps cultivats”. En aquest sentit, han exposat que algunes motobombes que servien per extreure l’aigua de les basses “s’han cremat” després de l’ús intensiu per part dels helicòpters que van lluitar en les tasques d’extinció. “Ara no tenim ni aigua a la bassa ni motor ni generador per extreure-la ni diners per recuperar-los”. Un altre dels focus d’atenció ha sigut l’efecte del foc sobre els camps de cultiu que s’han vist arrasats i que ja no són productius.

En aquest sentit, la Vicepresidenta Natàlia Enguix ha apostat per posar en marxa un pla de recuperació similar al que ja es va aplicar el 2016, durant la presidència de Jorge Rodríguez, per avançar i ser més ràpids en la concessió de les ajudes. Aquest serà el model sobre el qual treballarà la Diputació els propers mesos.

D’altra banda, tant el President com el diputat de Medi Ambient i Bombers, Avelino Mascarell, s’han mostrat favorables a canviar el model i “dotar de més recursos” l’àrea.