Els focus de la investigació dels enverinaments dels gossos apunten al Pere IV

Dues han sigut les denúncies interposades en els últims dies en la Policia Nacional d’Ontinyent per enverinament de gossos. Així ha sigut confirmat a aquest periòdic tant per la Policia Nacional com pel Seprona de la Guàrdia Civil, cos que s’ha fet càrrec de la investigació. No obstant això, sembla que aquests dos no han sigut els únics casos. Des del Seprona informaven que, de les dues denúncies inicials, un dels gossos havia mort, mentre que l’altre havia aconseguit salvar-se, després, d’aparentment, haver estat en contacte amb una substància tòxica. Però segons informaven des de Coronació Centre Veterinari, on van atendre dos dels casos, s’hauria produït un altre enverinament que hauria derivat lamentablement en la mort d’un altre gos. “Un d’ells va arribar pràcticament mort, no es va poder fer res per ell”, explica un dels veterinaris del centre.

Els símptomes dels cans es corresponien amb els efectes derivats de la ingesta o contacte amb alguna mena de verí. Per això, ja s’han derivat diverses mostres a l’Institut de Medicina Legal de València per a determinar quin tipus de verí ha sigut utilitzat i poder esbrinar el modus operandi de la persona o persones implicades. De la mateixa manera, tampoc és clar, encara, com ha arribat la substància tòxica a l’organisme d’aquests animals. “No sembla que es dega a alguna cosa que han ingerit, perquè els amos d’aquests gossos no han observat que menjaren res durant el passeig, que és quan es va produir l’enverinament. Podria haver-se produït ensumant alguna cosa” declaren des del centre veterinari.

La preocupació ha corregut com la pólvora a través de les xarxes socials. No sols entre aquells que tenen mascotes a les quals passegen, sinó també entre les veïnes i veïns que tenen fills xicotets. I és que tots els casos sospitosos d’enverinament s’han produït als voltants del parc Pere IV, on se centra la investigació. Una zona molt transitada per xiquets xicotets, que podrien entrar en contacte, sense adonar-se, amb el verí i veure’s afectats també per aquest.

Colònies de gats

Arran d’aquestes denúncies fetes públiques, la rumorologia també ha fet acte de presència. Així, diversos internautes comentaven que en altres zones del Llombo i Sant Josep també s’estaven produint casos similars. Però segons les diverses fonts consultades, no hi hauria constància que aquesta situació s’haja produït fora del barri de Sant Rafael.

De la mateixa manera, s’han realitzat publicacions en xarxes socials assegurant que també s’estaven enverinant a gats en algunes de les colònies controlades que hi ha a Ontinyent. Un fet que des de la Protectora d’Animals de la Vall d’Albaida desmenteixen. “No hi ha cap alimentador que ens haja comentat res sobre aquest tema”, declaren. Malgrat això, aquesta mateixa protectora ha comunicat que des del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament demanen que motivem a la ciutadania afectada pels enverinaments a les seues mascotes al fet que es dirigisquen a dependències policials i interposen una denúncia. De la mateixa manera, a “les persones que tinguen qualsevol tipus d’informació” i destaquen que és “vital trobar a la persona que ha comés aquest delicte i pague per tant de sofriment”.

Delicte

No és la primera vegada que ocorre una situació similar a Ontinyent. Segons fonts municipals, és un fet que a vegades està vinculat a “qüestions personals entre veïns. No per això és menys greu”. Tal com expliquen en la web especialitzada en dret animal Deanimals, l’article 336 del Codi Penal regula com a fet delictiu l’ús de verí o esquers enverinats per qualsevol persona que no estiga autoritzada per a això, “sempre que aquest verí tinga a més una eficàcia destructiva no selectiva”. Però aquest no seria l’únic delicte comés per l’autor, sinó que a més estaria incorrent en un delicte de maltractament animal, tipificat en l’article 337. El culpable podria enfrontar-se a una condemna de presó.

La investigació del Seprona està en marxa, amb la determinació de localitzar al responsable i que qualsevol persona o animal puga gaudir dels nostres carrers, parcs i zones verdes amb tranquil·litat i seguretat.