Els fums de les cremes agrícoles i la boira tornen a deixar el cel cobert d’Ontinyent

Ontinyent ha tornat a començar el dia amb el cel tapat. La boira, al costat del fum procedent de desenes de cremes agrícoles, ha deixat un cel opac i sense tot just llamps de llum. I és que aquest dimarts és el segon dia en què Ontinyent autoritza la crema de residus agrícoles després de l’aturada d’aquest estiu. El primer dia autoritzat arrancava aquest dilluns i les queixes ciutadanes van incendiar les xarxes, així ho feien saber alguns veïns: “Fins i tot dins de les escoles ha entrat el fum. Tot i tancar finestres. Als corredors i aules no es podia respirar, per no parlar dels patis escolars. Alguna mesura hauria d’aplicar-se per evitar aquesta contaminació tan poc saludable”, denunciava una veïna de la ciutat a través d’un comentari en Facebook. Les molèsties pel fum s’han estés en diferents centres educatius, i en alguns com La Solana no descarten recollir signatures sobre aquest tema, segons ha pogut saber aquest periòdic.

Des de l’ajuntament de la ciutat recorden les alternatives sense fum que ofereix el consistori de manera gratuïta quan cal procedir a desfer-se d’aquests residus vegetals. En el disseminat d’Ontinyent hi ha possibilitat que l’ajuntament envie una trituradora i uns operaris al camp perquè aquest triturat es quede en el camp i millore la qualitat del sòl. També recorden que existeix el servei de la recollida a domicili d’aquests residus, encara que matisen que només es realitza en parcel·les amb jardí, incloent-hi les urbanitzacions del Pilar, Les Aigües, i els polígons industrials. A més, el consistori també disposa de trituradores domèstiques elèctriques que cedeixen als veïns de divendres a dimecres.

Així mateix, recorden que sempre existeix la possibilitat de depositar les restes vegetals en l’Ecoparc de la ciutat, situat darrere del parc de Bombers. Des de l’ajuntament també insisteixen que les competències municipals no inclouen les zones agrícoles allunyades del nucli urbà i matisen que en aquestes àrees la competència és de la Conselleria.