fbpx

Els mini agents energètics s’ocupen de l’eficiència als seus col·legis

Una de les missions de la Fundació Feníe Energía, depenent de la companyia elèctrica que opera a tota Espanya, és contribuir a crear un món eficient i sostenible. I això passa perquè la societat faça un ús més responsable dels recursos energètics que són finits en un planeta que tampoc és infinit. Per on començar eixa tasca ingent? Per exemple per la infància. Així és com naix el projecte de Promoció Energètica en la Infància.

El col·legi de Sant Josep d’Ontinyent, i en concret el curs de primer de Primària, s’ha convertit en el pioner en posar en marxa el programa, a través de l’empresa INEL, associada a Feníe Energía. Per això ha transformat els seus alumnes en mini agents energètics. Els xiquets i xiquetes es responsabilitzen, a partir d’ara, de portar endavant una sèrie de comportaments energèticament eficients. Es tracta d’hàbits i gestos molt senzills: mantenir tancades les aixetes del bany; utilitzar de forma eficient la il·luminació de l’aula, apagant tots els llums al final de cada classe; reciclar els residus en les diferents papereres; tancar finestres, portes o altres punts de pèrdua de calor o fred…

La dinàmica està creada en forma de gran joc. A tots els alumnes participants se’ls han repartit quaderns didàctics. Després de la xarrada on es va exposar l’activitat, a càrrec de Jordi Sarrió d’INEL, també s’ha penjat a l’aula un mural on cada dia s’aniran anotant les supervisions dels comportaments energèticament eficients. El mini agent responsable cada setmana lluirà una medalla que l’acredita com l’encarregat de les tasques encomanades.

L’AMIC RAYO

Tota l’activitat pivota al voltant d’uns materials i una imatge corporativa que s’ha creat per a l’ocasió. Cal destacar el personatge de Rayo, una bombeta animada que tracta d’explicar els continguts del programa.

Per tal de portar a terme la finalitat del projecte, que no és altra que “prendre consciència des d’edats primerenques de la necessitat de preservar el nostre planeta i de fer ús eficient i respectuós dels recursos naturals”, des d’INEL se subratlla la implicació del professorat del centre en una iniciativa que vol traslladar-se a altres de la Vall i de tot l’estat espanyol.