Els socialistes demanen la convocatòria “urgent” del Consell de les Dones

El PSOE destaca la seua aposta per l’agenda feminista i assenyala que ha de ser un dels eixos fonamentals de treball de qualsevol govern per la Igualtat i per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones. L’augment a 69 dones víctimes de violència de gènere, enfront de les 25 que es comptabilitzaven en el mateix període de 2023, “és una barbaritat” requereix la urgent convocatòria del Consell de les Dones per la Igualtat d’Ontinyent, segons ha assegurat el portaveu socialista José Antonio Martínez. A més, estem assistint a retallades en el benestar de les dones d’Ontinyent i la comarca com el tancament temporal de l’àrea d’obstetrícia i maternitat de l’Hospital, al qual el Consell dels Dons mereixen una explicació.

Segons s’ha publicat recentment per l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial les dades corresponents al primer trimestre de 2024. L’informe, que inclou les xifres del Partit Judicial d’Ontinyent, inclou les denúncies presentades, els delictes ingressats, el nombre de víctimes de violència masclista o les persones jutjades, condemnades i absoltes, entre altres aspectes.

Les dades són dramàtiques, la violència de gènere continua creixent a Ontinyent. En les xifres fetes públiques s’indica que durant els tres primers mesos d’aquest 2024 s’han registrat 69 dones víctimes de violència de gènere, enfront de les 25 que es van comptabilitzar en el mateix període de 2023, la qual cosa suposa un augment del 176%. Sorprenentment, el nombre de denúncies presentades no ha crescut tant. Mentre ara han sigut 69, en el primer trimestre de 2023 van ser 64. Un número que no varia tant en comparació amb l’augment de les víctimes registrat, encara que suposa un 7,81% més. Cal recordar que una dona pot presentar més d’una denúncia davant el presumpte agressor.

D’aquestes 69 denúncies de 2024, 68 van ser presentades per la víctima, amb atestat policial, mentre que una va ser presentada amb una informe de lesions rebut directament en el jutjat. Quant a delictes ingressats, en matèria de violència de gènere, de gener a març de 2024 van ser 88, mentre que en el mateix període de 2023 els delictes ingressats van ser 84. Amb aquesta xifra s’indica que s’ha produït un creixement del 4,76% en aquest punt. En l’apartat corresponent a l’informe a les persones jutjades durant aquest primer trimestre, han sigut un total de 8. Els 8 homes van ser condemnats.

A la vista d’aquesta informació, Ontinyent requereix amb caràcter “d’urgència” la convocatòria del Consell de les Dones, com a taula sectorial participativa d’igualtat per a abordar sobre la situació de la dona en tots els àmbits. El regidor Socialista, José Antonio Martínez ha destacat que la lluita contra la desigualtat de gènere ha de ser “una aposta fonamental de tot governant per la Igualtat i per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones i un dels eixos fonamentals de treball”. A més, Martínez ha assenyalat que, “davant el negacionisme i menyspreu dels partits de dretes, el PSOE assegura que mai donarà el suport a forces polítiques que neguen la violència de gènere, aquesta xacra que ha d’erradicar-se ja”.

A més la setmana passada, el Conseller de Sanitat ha informat del tancament temporal del servei d’obstetrícia i maternitat de l’Hospital d’Ontinyent, la qual cosa suposa un “menyscapte i una falta d’humanitat del Govern del PP i Vox” en l’atenció a les dones i que suposarà la derivació o trasllat de les dones usuàries a l’hospital de Xàtiva o de València, decisió, del Consell de les Dones de la ciutat no ha sigut informat.

La secretària general de l’agrupació local del PSPV-PSOE, i també membre en aquest Consell de les Dones, Patricia Folgueras, ha assenyalat que la lluita per la igualtat està unida a la salut democràtica. “La igualtat real serà la que ens done una millor i major democràcia. La llibertat només la podem aconseguir amb més oportunitats i mesures socials, d’educació i jurídiques. No hi ha llibertat amb por. Hem de condemnar diàriament, en qualsevol moment i situació, qualsevol conducta masclista. La lluita contra la violència és de tots i, com a constitucionalistes, defensem la igualtat de totes les persones”.

Folgueras ha recordat que el Govern del PSOE ha treballat durant aquests últims anys per millors prestacions socials i econòmiques contra la violència de gènere i ha destacat l’aprovació del Reial decret llei de mesures urgents per al desenvolupament del pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, que retornava als ajuntaments les competències en aquesta matèria, enfortia la tutela judicial, l’accés a la justícia i els recursos d’assistència a les víctimes. El Reial decret reconeixia dotacions econòmiques directes per a distribuir de manera finalista i directa a través d’entitats locals, per a mesures de conscienciació a la societat i oferir suport pròxim a les dones que pateixen violència de gènere.

El portaveu del grup municipal socialista d’Ontinyent, José Antonio Martínez ha apuntat que “és indubtable l’aposta dels socialistes per l’agenda feminista, i ho demostra el nostre Consell de Ministres, que és un referent en tota Europa”. Ha recordat que l’agenda quant al tema de dona és molt àmplia, “abasta des de la lluita contra la violència de gènere, com a pilar bàsic per l’increment de les agressions sexuals, fins a la lluita de la desigualtat social en tots els seus àmbits, com l’educació, habitatge, cultura, esport, o sanitat, sense oblidar la lluita per la igualtat d’oportunitats en l’ocupació i l’ocupació o els drets sexuals i reproductius com una forma de maternitat lliure i decidida”.