Els tres últims mesos de març passaran a la història meteorològica d’Ontinyent per l’anomalia extraordinària de les seues dades. Així ho ha explicat a aquest periòdic, Pablo Guerra, responsable de l’observatori meteorològic del col·legi la Concepció. “L’any 2020 era el més plujós dels últims 38 anys amb 18 jornades plovent que l’avalaven i era el més fosc amb 8 dies coberts de les sèries climàtiques”, comenta Guerra.
Va arribar el 2021 amb caràcter fred i “va aparéixer la neu en cotes altes, també va ser fosc amb sis dies coberts i amb pluja generosa en onze dies”, segueix. No obstant això, el 2022 “va polvoritzar totes les dades dels marços anteriors, menys en la neu, amb 22 dies de pluja, 15 consecutius; 16 coberts, 13 seguits; 19 dies amb boira, 14 consecutius, 11 d’ells amb intensitat tres”, conta el responsable.
Quant a la temperatura mitjana aquesta va ser de 11 °C que és 1,2 °C menys que la mitjana normal (12,2 °C) i, en comparació amb les sèries climàtiques de temperatura mitjana, se’l considera un mes fred. La temperatura màxima es va produir el dia 2 d’amb 23,1 °C, mentre que la mínima es va registrar el dia 9 amb 2,9 °C.
Amb relació al dia més càlid, va ser el 2 amb una mitjana de 13,6 °C i el dia més fred va ser el 6 amb una mitjana de 8,1 °C. “Les dades de temperatura no han estat els propis del patró climatològic normal en el qual els dies més freds de març es registren al principi i els més càlids al final”, explica Guerra.
El més fosc
També va ser el mes més fosc que consta en les sèries climàtiques d’Ontinyent amb 16 dies coberts i 75,5 hores d’insolació.
Rècord en les precipitacions
Segons detalla Pablo Guerra, març de 2022 “va passar a ocupar el segon lloc amb major precipitació en la història meteorològica d’Ontinyent”, amb 537,4 l/m² acumulats i només per davall de novembre de 1922 (652,2 l/m²). “Ens havíem passat tres mesos gairebé sense ploure i només al març registrem més del 91% de la precipitació anual”, comenta.