Els turistes aprendran a elaborar l’artesania de la zona

De la mateixa manera que ara es pot conèixer Ontinyent i la Vall d’Albaida a través dels seus monuments o la seua naturalesa, a partir d’octubre els turistes podran viure de prop un altre dels punts forts d’aquest territori: el procés d’elaboració dels productes artesanals, dins de la tendència que es coneix com a turisme experiencial.
Embotits, oli, vi, mel, pa i dolços, cervesa, agricultura ecològica, tèxtil i ciris, entre uns altres, són els sectors que formaran part d’aquesta iniciativa d’atracció turística.

EXPERIÈNCIA PILOT
La passada setmana finalitzava el termini perquè les empreses interessades sol·licitaren en el departament de Turisme de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida la seua adhesió a aquesta experiència pilot. Una idea de gran importància, ja que s’emmarca dins del Pla de Competitivitat que impulsen tres administracions: el Patronat de Turisme de la Diputació de València, l’Agència Valenciana de Turisme de la Generalitat Valenciana i la pròpia Mancomunitat, a través de la seua àrea de turisme.
La resposta dels diferents sectors no s’ha fet esperar i ja hi ha prop de 15 negocis que volen formar part del programa. “Les empreses que finalment s’adherisquen a les rutes experiencials estaran especialment cuidades, ja que comptaran amb una assistència tècnica turística a càrrec de professionals en la matèria, que els ajudarà a obrir les portes dels seus negocis, els ensenyaran a com presentar el seu producte, com dirigir-se als visitants, en definitiva, com traure rendibilitat turística a la seua activitat artesanal”, expliquen des de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

ÚLTIM TRIMESTRE DE L’ANY
De la mateixa manera que els programes que desenvolupa la Mancomunitat en turisme, com ‘Obrim les portes de la Vall’ o ‘Entre comarques’ tenen un calendari de visites establert, el turisme experiencial també disposarà d’activitats programades en dies concrets, atenent a la diversitat de sectors i a la proximitat del seu lloc de producció.
Segons han informat, el programa experiencial contarà aquest primer any amb preus subvencionats per als turistes que participen i la intenció és que quan es consolide, el cost siga el que marque l’empresa artesanal.