2019 començava amb una bona notícia per a la ciutat: Caixa Ontinyent adquiria l’Hotel Kazar, el que garantia que la capital de la Vall d’Albaida mantinguera un hotel de quatre estrelles. En tan sols mig any l’entitat financera ja està deixant la seua empremta en la gestió d’aquesta infraestructura, dirigida per l’ontinyentí Vicent Gandia Cerdà.
– Quina és la seua trajectòria professional i com arriba al càrrec de director de l’Hotel Kazar?
– “La meua trajectòria està lligada des de sempre a Caixa Ontinyent, jo vaig estudiar Administració d’Empreses i em va eixir la possibilitat de fer l’oposició a l’entitat financera i vaig entrar. Per tant, tota la meua vida laboral l’he viscuda en Caixa Ontinyent”.
– A què es dedicava dins de Caixa Ontinyent?
– “Estava en oficines, pràcticament he treballat en totes. Fins a l’última etapa que vaig estar uns mesos en el departament d’inversions i d’ací va nàixer aquest repte, una opció diferent i bonica que vaig acceptar, quan Caixa Ontinyent em va fer la proposta. Supose que va ser perquè tinc un caràcter obert, per la meua capacitat de treball, perquè sóc d’Ontinyent i el més tranquil·litzador és que compte amb tot el suport de l’entitat financera. La major part de la meua jornada laboral la passe tractant gent i, per tant, és un treball també de relacions públiques”.
– Com està sent la seua experiència en el mig any al davant de la direcció?
– “Molt positiva i estimulant, perquè és una experiència d’aprenentatge, tant de l’hotel i del sector del turisme, com de Caixa Ontinyent que desconeixia fins ara. Un creixement laboral i personal, amb esforç i dedicació, quasi tot el dia i amb el repte apassionant de dirigir a 14 persones. Al final veus que si et portes bé amb la gent i tens bona comunicació, va tot rodat”.
– Per a Caixa Ontinyent adquirir l’hotel ha sigut una incursió nova en el sector.
– “És un món que se’ns ha obert i l’hem agarrat amb il·lusió, primer per l’edifici, pel seu valor patrimonial per a la ciutat i la comarca, tan sols per això ja valia la pena donar-li continuïtat a aquest negoci. Hem volgut també obrir més l’hotel, posar-lo a disposició de totes les associacions de la ciutat: comercials, industrials, culturals, socials… i al mateix temps apostar per mantindre aquest servei tan important per a la ciutat”.
– Per tant aquesta adquisició no és una nova línia per a comprar hotels.
– “No. Caixa Ontinyent ha demostrat que sempre està on ha fet falta, al costat de la societat ontinyentina i de la comarca. En el cas de l’hotel consideràvem que era un servei que no es podia deixar de banda. És la mateixa filosofia que mantindre la central en la plaça Sant Domingo, fidel als seus orígens i per revitalitzar el centre històric. És un valor afegit que li donem a la societat ontinyentina. A més, el Kazar dóna un servei bàsic al sector empresarial, tot i que l’ocupació en la indústria ha baixat en els últims anys, encara queden moltíssimes empreses que mouen gent amb perfils laborals molt diversos”.
– Actualment, quina plantilla té l’Hotel Kazar i quina és la política que s’ha aplicat en personal?
– “Són 14 persones i s’ha donat continuïtat a la plantilla i està previst incorporar a alguna persona més, perquè el funcionament està sent positiu. A més ve l’època de l’estiu i ens pot fer falta. La idea que tenim és donar un bon servei”.
– Quin és el paper social que juga el saló-restaurant?
– “És un dels pilars del complex hoteler i a Ontinyent no hi ha un altre igual en el centre del municipi. Té una capacitat per a quasi 500 hostes i un saló previ amb una capacitat per a 100 persones. També disposem del saló àrab que s’ha utilitzat per a diferents actes. Per tant, el saló de baix és un espai molt polivalent, que a més d’utilitzar-se per a celebracions socials, també ha acollit el debat electoral de El Periòdic d’Ontinyent; presentacions de col·lectius festers, socials i empresarials. L’atractiu és que es conjuguen dues coses: l’acte i el servei hostaler. No volem que siga un espai elitista, està obert a tot el món. A més les instal·lacions compten amb altres espais com els jardins i la piscina que també poden acollir actes. Idees en tenim moltes”.
– Quin tipus de client ve a l’hotel?
– “Durant l’any laboral, de setembre a juny, entre setmana el client principalment és empresa. De fet hem mantingut contactes amb les associacions empresarials i comercials per arribar a acords, donar facilitats i posar-nos a la seua disposició. El cap de setmana canvia radicalment de registre, baixa, i comença a vindre gent que ve a fer turisme, també gastronòmic, o d’altre tipus. En els mesos d’estiu, per cert ja tenim la piscina oberta, destaca el turisme d’interior, que detectem, en el poc temps que portem al capdavant de l’hotel, que l’interés dels turistes per Ontinyent i les poblacions del voltant és creixent. Ací volem fer un esforç perquè es moga més gent, tant per a nosaltres, com per a la ciutat”.
– S’ha notat una evolució des de començaments d’any?
– “Ha pujat l’ocupació del cap de setmana i estem en un 60%, una evolució satisfactòria. En total tenim 40 habitacions i pel caràcter industrial de la ciutat, el cap de setmana era més fluix. El que hem fet és fer bons preus, per tal de captar més turistes. A més estem contents de la resposta perquè notem l’afecte de molta gent, que abans pernoctaven en hotels de comarques veïnes i ara confien en el Kazar”.
– S’ha fet ja alguna millora?
– “Principalment comunicar, entrevistar-se amb molta gent i encetar el contacte humà. Ara s’ha renovat la imatge corporativa reforçant la idea d’hotel boutique, donant-li un altre estil. També hem fet una nova web on es pot contractar una habitació, cosa que abans no es podia i on s’arrepleguen els serveis que té l’Hotel Kazar. A més, tenim presència en les xarxes socials, per a tindre més posicionament, de cara al turisme del cap de setmana. De la mateixa manera, volem comunicar que el restaurant entre setmana està obert a tots per a esmorzar, dinar i sopar, no tan sols per a les persones que s’allotgen a l’hotel. Al mateix temps el saló està obert a esdeveniments socials, bé amb el nostre equip de cuina, bé per càtering amb professionals del sector amb garantia de qualitat. Una altra millora és la presència en les grans plataformes de contractació per internet, que és fonamental”.
– Quins són els projectes de futur?
– “Tenim moltíssims. Ens agradaria ser la referència en el sector hoteler i hostaler d’Ontinyent i la comarca, de la mateixa manera que ho és Caixa Ontinyent en el sector financer”.