Ens juguem cadascú 66,6 euros de mitja en el Sorteig de Nadal

Com cada 22 de desembre la il·lusió i l’esperança són els protagonistes de la jornada. De bon matí els bombos comencen a girar i milers de ciutadans comproven captivats davant del televisor si la sort ha estat de la seua part. I com marca la tradició, centenars de veïns i veïnes de la ciutat d’Ontinyent feien cues a l’administració a principis d’aquesta setmana per temptar un any més a l’atzar. Segons la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat, cada espanyol ha gastat aquest any 2021 una mitjana de 66,60 euros en els seus dècims, un euro més que l’exercici anterior, quan la despesa mitjana va ser de 65,66 euros.

“Jo no ho he comptat, però uns 50 dècims sí que he comprat en la loteria de Nadal”, explicava Miguel Ariz, veí d’Ontinyent. “Cinc o deu dècims, no sabria dir-te exactament, però massa. Més dels que m’agradaria gastar-me”, comentava Pruden Fasoro, altra veïna. També hi ha d’altres que no són massa seguidors d’aquest sorteig, com Ximo Esparza. “Em gaste menys de trenta euros. No m’agrada la loteria, veig que genera una falsa il·lusió”.

Gairebé tan tradicional com comprar la Loteria de Nadal és compartir un dècim o varis entre amics o companys de treball. “Sempre el compartisc en la meua família, abans compràvem paperetes de diversos llocs i jugàvem més, però ara com tot són dècims en dos o tres tenim prou”, explicava Manoli Torà mentre feia compres al mercat.

Un sorteig amb dos-cents anys d’història

Ja fa més de dos-cents anys d’ençà que es va celebrar per primera vegada el sorteig de Nadal. Era un 18 de desembre de 1812 quan la sort somreia per primera vegada. Des de llavors s’ha celebrat interrompudament, ni tals en la Guerra Civil ho va impedir. Un sorteig que reparteix milers d’euros cada any i que ha deixat a més d’un afortunat i afortunada a Ontinyent. “Ja fa molt de temps que em va tocar, acabàvem de comprar un pis i els xiquets eren menuts, havien de prendre la comunió i es va vindre de parles”, expressava Manolo Bas. Tot seguit, altra veïna Manoli Torà també recordava com va ser el dia que va amanèixer amb un dècim premiat: “Em va tocar en els Mozàrabes ja fa molts anys. No va ser un gran premi, però bé molt agraïda. Un Nadal millor que altres”.

Però si alguna cosa caracteritza el sorteig de Nadal és la il·lusió compartida entre familiars, amics, però també dels qui la venen. Un sorteig que torna un any més marcat per la pandèmia, i que ens deixa un missatge molt clar: la millor loteria és la salut de la nostra gent.