Es compleixen 11 anys del gran incendi que va afectar la comarca

No tots els aniversaris amaguen un bon motiu pel qual celebrar-se. En aquest, no va haver ni pastís ni regals. Però sí foc. Fa onze anys es va produir un gran incendi que va afectar les zones de l’Ombria, la Serreta, el Torrater o la serra d’Agullent, entre d’altres. No obstant això, la tragèdia no només es va allargar en l’espai, sinó també en el temps, donat que va durar dos dies, des del 7 fins al 9 de setembre del 2010. El foc va arrasar més de 1.900 hectàrees entre les localitats de la Vall d’Albaida d’Ontinyent, Agullent, Fontanars dels Alforins i Bocairent.

L’incendi va provocar que es tallara el trànsit en la carretera de Bocairent i la que unia Ontinyent amb Fontanars, així com la línia ferroviària. A més, el foc va obligar a desallotjar a prop de 1.000 persones en huit urbanitzacions d’Agullent, Albaida i Bocairent, segons va informar la premsa d’aleshores.

Cal destacar la gran implicació de la gent per salvar les nostres serres. En la Vall d’Albaida, van treballar 28 brigades de la Generalitat i de la Diputació de València, 155 agents de la UME, 23 mitjans aeris, 600 agents forestals, policies locals, gent de protecció civil i voluntaris. A més, cal destacar que Creu Roja va haver d’atendre a membres del dispositiu d’extinció de l’incendi a Bocairent, els quals van sofrir colps de calor, talls i cremades. El fum no ha aconseguit difuminar aquests records, que continuen entristint a la població de la comarca, que espera no tornar a viure una tragèdia com aquesta.